Kövess minket

Aztaa

Kobe Bryant mamba mentalitása: karriercsúcsok, leköszönések és párját ritkító munkamorál

Karrierjével, jellemével és kitartásával motivációt ad a tragédia után is.

Megosztva

 

 

 

Forrás:

Kobe Bryant halálának híre sokkolta a világot: a világ egyik legjobb kosarasa egy helikopter tragédiában lelte halálát, amelyben kilencen, köztük lánya Gianna is elhunyt. Bryant nagyságáról és inspiráló személyéről lehetetlen minden sztorit, foszlányt, anekdotát összeszedni, így az öt leginkább meghatározót választottuk ki, ezzel tisztelegve a kosaras öröksége előtt.

81 pontos karriercsúcsa

Wilt Chamberlain 100 pontos rekordjánál elmaradtak a kamerák – ez talán még inkább alájátszik a legenda születésének -, a második legtöbbet dobott pont viszont bármikor újranézhető: Kobe Bryant 2006-ban 81 pontot dobott a Toronto Raptors ellen. Az NBA egyik felejthetetlen egyszemélyes teljesítményére még Bryant is azt mondta, hogy nem tudja hogyan történt, ezeket a pillanatokat nem lehet eltervezni, szimplán csak nyerni akart. 19 ezer néző szája maradt tátva, amikor Kobe egyszermélyes hadseregként vágta haza a Raptorst, ám a lelátón volt valaki, akinek még különlegesebb volt az este: Kobe nagymamája azon a meccsen volt kinn először és utoljára az unokája meccsén.

Sérült Achilles-szel lezárta a meccset

2013. áprilisában a Lakersnek elkeseredetten kellettek a győzelmek, hogy bejussanak a playoff-ba – egy ilyen helyzetben kihez fordulnál, ha nem a Fekete Mambához? Ám Kobe fizikai állapotára rányomta a bélyeget, hogy azon év áprilisában 5 meccs 240 percéből 226-at játszott. “Egy milliószor végrehajtott mozdulatot csináltam és csak úgy elszakadt” – mondta a Steph Curry-t is a soraiban tudó Warriors ellen játszott meccs után, amely végjátékában elszakadt az achilles-e. Az eset egy fault közben történt, így minimális segítséggel leballagott a padjához, ahol természetes volt, hogy esze ágában sincs leülni. Elképzelhetetlen fájdalmak között visszament, bedobta a két büntetőt, majd levonult az öltözőbe – az idényének vége volt. A Lakers bejutott a playoffba, ám Kobe nélkül nem jutottak sokra: a San Antonio Spurs 4-0-ra kisöpörte őket.

Leköszönő meccse

Nehéz ennél triumfáltabb búcsúmeccset mondani a sport kiválóságok közül – egy igazi hollywoodi sztori játszódott le a parketten. A – talán mondani sem kell – teltházas Staples Centerben Kobe Bryant leköszönő meccse nem épp úgy indult, ahogy azt elképzelte. Sorra hagyta ki a dobásokat, a közönség pedig elkezdett aggódni, hogy talán nem azt kapják majd, amit vártak. Tévedtek. A hidegrázó meccs végére Kobe 60 pontot vágott be, 37 évesen 42 percet játszott, egyedül megfordította a meccset és egy klasszikus Mamba Out-tal zárta a leköszönő monológját.

A munkamorálja párját ritkította

A Business Insider összeszedett néhány beszédes esetet, ami éles képet fest Kobe munkához való hozzáállásáról és edzésmunkájáról, ebből szemezgettem:

Michael Jordan azt mondta, egyedül Kobe közelítette meg munkamorálban.

Bryan Scott edző egyszer az edzés előtt két órával a teremben találta az akkor 18 éves Kobe-t, amint lekapcsolt lámpáknál edzett.

Az amerikai válogatott egyik trainere elárulta, hogy Bryant egyszer hajnali negyed 5-től délelőtt 11-ig edzett és addig nem hagyta abba, amíg nem teljesített 800 dobást.

Néhány csapattársát ott tartotta edzések után, hogy új dobómozdulatokat próbáljon ki rajtuk.

Sikeres üzletembereket hívogatott hideghívásokkal és írt nekik üzeneteket (többször hajnalban), hogy többet megtudjon a titkaikról.

Nem lehet megijeszteni

Matt Barnes a legrosszabbat hozta ki Kobe-ból egy 2010-es közös meccsükön: az akkor Orlandóban pattogtató játékos szerint Kobe végig könyökölt, beszólogatott és ütötte. Kettejük afférja egy bedobáskor tetőzött, amikor Barnes a labdával akart ráijeszteni Bryantre, neki viszont a szeme sem rebbent, végig feszült figyelemmel és fenyegetően bámulta ellenfelét. A talpig tökös pillanatra egy másik kameraállással próbáltak meg árnyékot vetni, de véleményem szerint még abból is az derül ki, hogy Kobe-ra nem lehetett könnyen – vagy egyáltalán – rá hozni a frászt.

 

Alley-oop passza Shaq-nek

A 2000-es nyugati konferenciadöntőben a Lakers 3-1-re ment a Portlanddel szemben, ám a következő két meccset elveszítve egy hetedik meccsre került sor. A meccs hajrájában egy utolsó döfés kellett a Trail Blazersnek, hogy a Los Angeles lezárja a meccset, ez pedig egy önzetlen Kobe-tól érkezett: 40 másodperccel a meccs vége előtt egy alley-oop passzot adott Shaq-nak, aki palánkrezgető erővel húzta be a behozhatatlan előnyt. A Lakers megnyerte a meccset, majd a döntőt is, ezzel megkezdve a three-peat menetelésüket. A felvételen egy röpke pillanatig látszik, ahogy az örömmámorban izzó Shaq elszalad a kezét pacsira nyújtó Kobe mellett, hogy a padnál ünnepeljen a csapattársaival – ez betudható előrejelzésnek kettejük viharos kapcsolatában.

 

https://twitter.com/i/status/1047142248742309888
Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés