Kövess minket

Aztaa

Legalizálták a marihuánát Németországban

Megosztva

Átment a német parlamenten a kannabisz rekreációs célú használatát engedélyező új törvényt – írja a BBC.

A törvény értelmében a 18 éven felüliek Németországban jelentős mennyiségű kannabiszt birtokolhatnak majd, de szigorú szabályok nehezítik majd a kábítószer megvásárlását. Április 1-től számos nyilvános helyen legális lesz a kannabisz fogyasztása. Legfeljebb 25 grammnak megfelelő mennyiség birtoklása lesz megengedett nyilvános helyeken. Magánlakásokban a legális határ 50 gramm lesz.

Németország egyes részein, például Berlinben, a rendőrség már most is megengedő a fűhasználókkal, noha a kábítószer szabadidős célú birtoklása illegális, és büntetőeljárás alá vonható. Karl Lauterbach egészségügyi miniszter azzal érvelt az új törvény mellett, hogy a drogtörvények nem állították meg a fogyasztást, sőt, egyre több a marihuána fogyasztó a fiatalok közt. A törvény továbbá a feketepiacot akarja aláásni, meg akarja védeni a dohányosokat a fertőzött kannabisztól, és meg akarja szüntetni a szervezett bűnbandák bevételi forrásait.

A legális kannabiszkávézók azonban nem fognak hirtelen felbukkanni az egész országban. Az eredeti terveket, amelyek szerint az engedélyezett üzletek és gyógyszertárak árulták volna a kannabiszt, az EU azon aggályai miatt elvetették, hogy ez a kábítószer-export megugrását eredményezheti. Ehelyett a nem kereskedelmi célú, „cannabis social club”-nak nevezett klubok termesztenek és forgalmaznak majd korlátozott mennyiségben kábítószert. Minden egyes klub felső határa 500 tag lesz, a kannabisz fogyasztása a helyszínen nem lesz megengedett, és a tagság csak németországi lakosok számára lesz elérhető. A saját kannabisz termesztése is engedélyezett lesz, háztartásonként legfeljebb három marihuána növényt lehet majd termeszteni.

Egyes területeken, például iskolák és sportpályák közelében továbbra is illegális lesz a kannabisz szívása.

A kormány a következő néhány évben szeretné felmérni az új törvény hatását, és végül bevezetni a kannabisz engedélyköteles árusítását. Eközben az ellenzéki konzervatívok azt mondják, hogy ha jövőre kormányra kerülnek, teljesen eltörlik a törvényt.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés