Kövess minket

Hiphop

Lil Baby, az új atlantai fenomén

Kevesebb, mint 3 éve kezdett el rappelni, de már a toplistákat döntögeti

Megosztva

Forrás:

A májusban napvilágot látott Harder Than Ever című debütáló lemezével, Lil Baby azonnal belépett a mainstream hip-hop körökbe: a korongon feltűnnek a legfelkapottabb nevek (Drake, Offset, Young Thug, Lil Uzi Vert), valamint a Billboard albumtoplistáján elérte a harmadik helyet a megjelenése után. 2018 októberének elején aztán megjelent Lil Baby és Gunna közös mixtape-je, a Drip Harder aminek 13 számából 8 tette tiszteletét a Billboard top 100-as listáján, a Youtube-os megtekintéseik pedig több tízmilliós eléréseket produkálnak. Baby az idei kemény és nagy visszhangot keltő munkájával lett az egyik legforróbb rapper és korántsem tűnik úgy, hogy le szeretne állni. Miért is tenné? Idén lesz 24 éves, 2 sikeres munkát már kiadott az évben és a november végére beígért Street Gossip albumával készen áll, hogy újabb lendületet adjon a karrierjének – annak a karriernek, ami mindössze másfél éve indult.

Lil Baby polgári neve Dominique Jones, 1994 decemberében született, Atlanta kemény utcáin edződött meg és gyűjtötte az élményeket, amikről manapság bőszen szokott rappelni, olyan sztárok mellett, mint a Migos, Gucci Mane vagy mondjuk gyerekkori barátja, Young Thug. A totyogós rapper nevét onnan kapta, hogy állandóan nála öregebbekkel bandázott, akiknek így kézenfekvő volt, hogy a baby névvel címkézzék fel. A családi hátterére és a gyerekkorára egyaránt a nélkülözés volt a jellemző: az apja lelépett, az anyjának kellett őt és két lánytesóját felnevelnie, egyszer arra jött haza, hogy épp kilakoltatják őket, a bűnöző életet választotta és így már 12 évesen javítóba került, igaz, csak 10 napra. 12-13 éves korában már kialakított egy komolyabb lean függőséget, a cuccra volt, hogy 20 ezer dollárt költött havonta. A köptetőzéssel már felhagyott, a próbaideje alatt nem élhetett a szerrel, plusz látta, hogy a kábó hogyan tizedeli a haverjait. Könnyen meg lehetett jósolni, hogy ilyen körülmények között nem fogja sokáig az iskola padját koptatni, ki is rúgták, mivel a balhék fontosabb voltak, mint a tanulmányok. A stiklik pedig kötelező jelleggel érkeztek, a bűnlajstrom egyre duzzadt, érkeztek a perek, míg végül két lehetőség kínálkozott: vagy kap 2 évet, vagy elfogad egy 1 éves programot. A matek leegyszerűsíti a dolgot, 1 év mégiscsak jobb, mint 2, így belevágott a szigorú és zéró toleranciát, parányi ügyet sem megengedő programba. Lil Baby viszont túlságosan izgága, ahhoz, hogy 1 évet nyugiban tudjon tölteni és verekedésbe került egy rasszista fehér férfival – ez a program huszadik napja volt. Így viszont jöhetett az eredeti 2 év letöltendő és mivel ekkor már betöltötte a 18-at, szó sem lehetett javítóról, igazi sittre került.

[vembed youtube=”eizDlMTanE4″ ]A Quality Control Music label fejeseit, Pierre „Pee” Thomast és Kevin „Coach K” Lee-t már a bebörtönzése előtt ismerte, noszogatták, hogy rappeljen, mert látták benne a tehetséget, de ő nem kívánt élni a lehetőséggel, mondván, ő nem rapper. A Migos akkoriban már le volt szerződve a szóban forgó kiadóval, amely mostanra többek között Lil Yachty megjelenéseivel is foglalkozik, a kis bébi pedig sokszor volt a stúdióban a felvételek során, csak épp nem a süketszobában szövegelt, hanem a kanapén chillelt. Míg ő a sitten tengődött és állítása szerint megtanult türelmesnek lenni, a Quality Control kiadó tagjai sikert sikerre halmoztak. Végül csak meggyőzték a csiszolatlan gyémántot, hogy jobban jár, ha leteszi a fegyvert és mikrofonra cseréli, hiszen hosszú távon jobban kifizetődik, a rapperek fényűző lifestyle-ja meg amúgy is bejött Baby-nek, dehát kinek nem? Lil Baby-nek az MC-lét előtt is voltak már követői, hiszen a bűnözői élettel reputáció és tisztelet járt Atlantában, így megvoltak a spanok, akiken keresztül meghódíthatta a várost. Ha pedig valaki Atlantában ismert rapper lesz, annak manapság egyenes útja van a legszélesebb közönség felé, mivel jelenleg az atlantai rap színtér szolgáltatja az egyik legkeresettebb hangzást.

[vembed youtube=”4kuiLDvNKes” ]Pee váltig állítja, hogy Lil Baby az igazi atlantai srác definíciója, Gucci Mane, Young Jeezy és T.I. atmoszféráját és realségét idézik meg számára – ha pedig a Pierre Thomas azt mondja, akkor baromi jó úton halad a rapper. Mivel korábban nem foglalkozott komolyabban a zenei karrierjével, így a semmiből kellett egy hangzást kialakítania, viszont a nagy atlantai elődök már kitaposták neki az utat: a melodikus, dallamos, minimális énekléssel hozott flow már megjelent Young Thug és Future számaiban. 2017-et a stúdióba zárkózva töltötte, hogy finomítsa a hangzását – mixtape-ről mixtape-re hallatszik a fejlődése -, amely mostanra ért be. A Szövegírók Halhatatlanok Csarnokába nem fog bekerülni, de még így is sokkal játékosabb és kreatívabb, mint megannyi rapper a műfajban, arról nem is beszélve, hogy autentikusabb is. Pee erősítette meg, hogy Lil Baby nem egy internet, Soundcloud rapper, hanem tényleg az utcán élt és ismeri azt, gyerekkora óta elkíséri a gettó. A Noisey-val készült interjúban akad egy igen beszédes momentum, amiben a rapper nagylelkűsége mutatkozik meg: két kislány kért tőle egy közös fotót, majd az egyikről kiderült, hogy ellopták a telefonját annak a plázának a mosdójában, amelynek parkolójában most elcsípték Baby-t. Az atlantai trapper elment egy közeli üzletbe, ahol telefontokokat árultak, hogy vegyen egy új mobilt a lánynak, ám miután kiderült, hogy ott nem kereskednek telefonnal, inkább ő maga adott neki 500 dollárt, hogy később a lány megvegye magának a telót.

[vembed youtube=”_YzD9KW82sk” ]Lil Baby addig üti a vasat, amíg meleg, így megalapította a saját kiadóját 4PF (4 Pockets Full) néven, ezen keresztül fogja megjelentetni a legújabb, november 30-án érkező Street Gossip projektjét, amin rajta lesz Gucci Mane, 2 Chainz, Offset és természetesen Young Thug.. Az új cucc kiváló megkoronázása lesz az amúgy melós és hajtós évének, de nem kizárt, hogy a lelkesedését, lendületét átülteti 2019-re és továbbra is futószalagon fogja gyártani a feature-ket, mixtape-ket és albumokat.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés