Kövess minket

Hiphop

Meek Mill visszatérése: Drake beef, Nicki szakítás és a börtön sem tudta megtörni a sikerét

Meek nehéz éven van túl, de az új albumával ott folytatja, ahol abbahagyta.

Megosztva

Forrás:

Meek Mill november 30-án adta ki a Championships című albumát, amin a What’s Beef című Biggie Smalls szám átíratán, a What’s Free-n meséli el, hogy sittre került, csak mert egykerekezett az utcán, ám a népe az utcán vonult miatta, a cellájából pedig egyenes egy helikopterre szállt és a város tetejére repült. Lesarkítva ennyivel el lehetne intézni Meek Mill ragyogásának megtörését, ám érdemes elveszni kicsit a részletekben, hiszen ott lakozik az ördög, aki mindig valami szaftos és izgalmas érdekességeket rejt a tarsolyában.

Dreamchaser

Meek Mill 1987-ben született Philadelphiában, az apját lelőtték, amikor ő 5 éves volt (erről rappel a Traumatized című számában), így az anyjának egyedül kellett felnevelnie a srácot és a nővérét, Nasheema-t. A nélkülözés elkísérte egész gyerekkorában, próbált változtatni a sorsán azzal, hogy kábót árult az utcán, de korántsem tekintette elsőszámú prioritásának, így nem volt túl jó benne. Szerencsére a rappelésben annál inkább: a nagybátyja DJ-ként tengette mindennapjait, így megvolt a kötődése a műfaj iránt. Ez annyira szoros kapocsra sikerült, hogy elkezdett írni és rap csatákban részt venni, mielőtt összeállította volna az első rapcsapatát, a The Bloodhoundzot. Velük néhány mixtape kiadásáig jutott, de mellette elkezdte a szóló karrierjét is építeni, ami már nagyobb potenciállal kecsegtetett – az atlantai T.I. ajánlott neki egy szerződést. Mill megfogalmazása szerint ez egy olyan lehetőség volt, ami az életben egyszer jön el, muszáj volt elfogadnia, ám a rendőrséggel már ekkor elkezdte a több, mint 10 éves kötéltáncát. 2007-ben, 19 évesen tartóztatták le először, másfél évvel később (a T.I-al kötött szerződéssel egyidőben) fegyverekért és drogokért ítélték 11-től 23 hónapig terjedőre, plusz 7 évnyi próbaidőre. Ebből fél éves börtön lett, házi őrizetben töltendő próbaidővel, amit néhány hónappal később lefaragtak csak a próbaidőre. Jöhettek a mixtape-ek, ahogy a csövön kifért, a munkamorálja egy igazán konzisztens és nagyravágyó rapperről tett tanúbizonyságot, ez pedig nem maradt jutalmazás nélkül. Rick Ross leszerződtette a Maybach Music Group kiadójához, ahol elindíthatta a Dreamchasers mixtape sorozatát – ennek az első két kiadványa volt a debütáló albumának előszele. A mixtape Meek Mill már megmutatta, hogy mennyire széles az írói tárháza, de a 2012-es Dream and Nightmares albumán is megcsillogtatta a költői énjét. A toplisták második helyére került kiadásakor az olyan vendégelőadókkal tarkított lemez, mint Rick Ross, Nas, John Legend, Wale vagy épp Drake.

[vembed youtube=”cr-Lj9TnJOE” ]Ezután évente adott ki valamilyen cuccot: vagy a Dreamchasers mixtape sorozat legújabb epizódját vagy egy új albumot, amelyek közül a Dreams Worth More Than Money és a legújabb, 2018-ban kiadott Championships már a toplisták élére repítette a rappert. A munkakedve és sikere csak tovább fokozódott, így megalapította a saját kiadóját, ami a Dream Chasers Records nevet kapta. Átütő, mainstream sikereket és elismerést halmozó rappert még nem szerződtetett, ám egy csiszolatlan gyémántra talált Lil Snupe képében, ám a srácot nem sokkal a leszerződtetése után lelőtték. Snupe-ról azt mondta Meek, hogy ugyan déli a srác, de keleti parti flowval van megáldva és elég volt számára 20 percet hallgatnia a mixtape-jéből, hogy meggyőzze a tehetségéről.

[vembed youtube=”bJZYdWIlHJI” ]A philadelphiai, apa nélkül felnővő srác, aki mindig az álmát hajtotta végül befutott és a toplistákra pakolta a jobbnál jobb trackeket, albumjai pole pozíciókat értek, saját kiadót alapított, de 18 éves kora óta a nyomában loholt a rendőrség és a bíró, akik csak azt várták, hogy egyszer hibázzon.

Fekete felhős Philadelphia

És hibázott. A 2017-es év nem lesz Meek Mill legszebbje, de nem itt kezdődött a zuhanása – ez a Drake-kel folytatott beefből eredeztethető. Az egész akkor kezdődött, amikor Meek Mill Twitteren jelezte, hogy Drake azért nem tweetel az albumának, a Dreams Worth More Than Money-nak a megjelenéséről, mert nem is ő írja a saját szövegeit – ezt akkor fedezte fel a philadelphiai rapper, amikor a R.I.C.O. című közös számot vették fel a torontói MC-vel. Azt állította, hogy Quentin Miller írja neki a számokat, Funkmaster Flex a HOT 97-ben lejátszott néhány számot, amelyen az hallható, ahogy Quentin később kiadott Drake számokat rappel, cserébe az éneklős rapper kedvenc producere és barátja, 40 azt állította, hogy Drake rengeteg toplistás számot írt már másoknak, illetve a rapper maga is válaszolt a vádakra – ez lett Charged Up és később a Back to Back. A diss track óriási visszhangot keltett, Drake igencsak mélyenszántó sorokat intézett az egykori spanja felé: megkérdőjelezte, hogy a Nicki Minaj-zsal való kapcsolatában ki hordja a bőgatyát, miért csak Twitteren pofázik neki és megjegyezte, hogy míg ő elvileg csak egy éneklős feka, mégis legyilkolja a számaiban. Meek Mill a Wanna Know-val vágott vissza, amin maga mellé rántotta az állítólagos ghostwritert, Quentin Millert, majd röviddel a kiadás után inkább eltávolította a számot a netről és azt írta, hogy tovább lép a beefről. A közmegegyezés egyöntetűen elkönyvelte Meek Mill vereségét, mindenkit meglepett, hogy nem lépett fel keményebben, míg Drake egy precíz és alapos oltással tette a helyére Meeket.

[vembed youtube=”XHYG2crLab4″ ]2015-ben tehát kikapott a verbális csatában Drake-től, utána még évekig készültek további direkt és indirekt szurkák egymás irányába, de Meek Millnek akadt ekkor nagyobb gondja is: a Nicki Minaj-zsal két éve tartó kapcsolatának vége szakadt. A szerelem 2015-ben kezdődött, bár ezt megelőzően már születtek pletykák a románcukról. Nicki a Drake beef idején inkább csöndben maradt, a romantikus szálakat pedig Insta fotókkal, közös fellépéssekkel és turnéval bizonyították. A kapcsolatuk kitartott egészen 2017-ig, amikor az év kezdetén Nicki megírta, hogy szingli és ideje a munkára koncentrálnia.

[vembed youtube=”ut9ThAbfde0″ ]Karrierben és szerelemben is komoly találatokat kellett elviselnie Meeknek, majd jött az I-re a pont, a rendőrség is utolérte. 2017 szeptemberében még mindig próbaidőn volt, amit már többszörösen megszegett korábban, ám eddig sikerült elkerülnie a börtönbüntetést. A bíró ekkor már nem volt elnéző mivel elbukott egy drogteszten és megszegte a próbaidejét azzal, hogy New York utcáit terepmotorral szelte bukósisak nélkül, egykerekezve. A bíró egyébként állítólag olyan ajánlatokat tett neki jegyzőkönyvön kívül, hogy az inkább egy B kategóriás filmbe illik: hagyja ott a kiadóját, szerződjön le a rokonával, csináljon egy covert egy másik philadelphiai csapat számához, amiben említse meg a bírót is. Ez elég röhejesnek hangzik, de bármit kinézünk Muricából. Kettőtől négy évig tartó börtönbüntetést kapott, ebből fél évet kellett leülnie, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Álmok és rémálmok

Meek Mill pontosan abba a csapdába esett, amiről évekig rappelt: egyszerre élte meg az álmait és a rémálmait. Míg a karrierjében sorra érték a sikerek, addig a bírósági ügyek csak gyűltek és gyűltek. Az első albumának borítója egy bilincs, aminek egyik vége a karperec, másik vége pedig egy aranyóra – ha úgy tetszik, már 2012-ben megjövendölte a saját sorsát.

Forrás:

Meek Mill a bebörtönzése után népi hőssé vált: emberek tüntettek a szabadon bocsájtása mellett, rapperek indították el a Free Meek mozgalmat, a Dreams and Nightmares című száma pedig himnuszi magaslatokba tört. A Philadelphia Eagles amerikai focicsapat erre a számra vonult ki a focidöntőre, a Super Bowlra, majd miután megnyerték, az öltözőben is erre ünnepeltek, a Cleveland Cavaliers kosárcsapat tagjai – köztük Lebron James-szel – torkuk szakadtából ordították az öltözőjükben a megnyert főcsoportdöntő után és a felvonuló, Meek bebörtönzése ellen tüntető tömeg pedig egy emberként zengte az utcán a végletekig felspanoló számot. Ilyen hype közepette engedték ki áprilisban Meek Millt (akit a börtönből kilépve a Philadelphia 76ers kosárcsapat tulajdonosa egyből egy 76ers meccsre reptetett a helikopterével), aki már júliusban egy kislemezzel, a Legends of the Summerrel örvendeztette meg a népét. Az igazi visszatérése viszont a Championships című albuma lett, amelyet november legvégén adott ki és amely a toplista első helyére tette a rappert, 2015 óta először. Az őt körülvevő vágyakozás, hogy visszatérjen kifizetődött ezzel albummal, amelyen vendégszereplőként ott van Jay-Z, Cardi B, 21 Savage, Kodak Black, Future és Drake is. Apropó Drake: befejezték az acsarkodást, Drake még ki is hozta Meek Millt az egyik fellépésén, Meek pedig az őt célba vevő Back to Back szám alapjára freestyle-ozott egy rádióműsorban. Kijelenthetjük, hogy kettejük között szent a béke, Meek pedig ismét a karrierje csúcsán van, több társadalom és rendszerkritikus számot ír, a diadalmenetet pedig reméljük most nem töri meg egy újabb rendőrségi ügy.

[vembed youtube=”S8gfqs1-NuE” ]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés