Kövess minket

Aztaa

Meghalt Frank Lucas, az amerikai gengszter, a harlemi drogbáró

Lucas – akit az Amerikai Gengszter című filmben Denzel Washington alakított – 88 évesen, természetes halállal hunyt el

Megosztva

Forrás:

A drogbárók körében nem túl gyakori, hogy valaki hosszú élet után, természetes halállal, szabadlábon térjen örök nyugalomra, ám Frank Lucas, Harlem egykori ura pontosan így fejezte be 88 éven át tartó tartalmas életét. A személye leginkább azért lehet ismeretes magyar körökben is, mert 2007-ben két Oscar-díjra jelölt filmben Denzel Washington formálta meg az 1960-as és 1970-es években heroinnal befutó Lucast.

Forrás:

Lucas 1930-ban született Észak-Kaliforniában, ám 15 évesen áttette székhelyét a Nagy Almába, ahol szerencsejátékokból, dílerkedésből és fegyveres rablásból kezdett megélni. Az iskolázatlan afro-amerikai srác akkor került fel a nagymenők térképére, amikor 1966-ban négyet eresztett egy hírhedten kemény drogdíler fejébe a nyílt utcán. Az esetet egy 2000-ben készített interjúban mondta el és amolyan anekdotának szánta, később le is tagadta, nem vonták érte felelősségre. A maffiától független ellátmányt akart szerezni magának és kapóra jött a vietnámi háború, valamint egy távoli rokon: egy Leslie Atkinson nevű férfi beházosodott a Lucas családba és történetesen Bangkokban ismert egy kínai-thai fickót, aki ópiummal foglalkozott. Több, mint 100 kiló heroint vett tőle, kilóját kb. tizedannyiért, amennyiért a maffia árulta. A partner és a kábó megvolt, viszont be is kellett vinnie a lehetőségek hazájába. A vietnami háborúban az életüket kockára tevő katonákat valószínűleg nem kellett sokáig győzködni, hogy mellékkeresettként segítsenek neki hazareptetni a cuccot. A heroint a csatákban meghalt katonák koporsójában csempészte az országba. Ezt ugyan később Atkinson hiteltelennek nevezte, ahogy több másik Lucas állítást is, de a drogbáró kitart a sztorija mellett.

Forrás:

A kábítószert Blue Magicnek (kék varázslatnak) kezdték el hívni, kétszer tisztább volt az anyag, mint bármelyik más díler áruja az utcán. A csúcson állítólag napi 1 millió dolláros bevétele volt, 52 millát dugott el a Kajmán-szigeteken és 300 millió értékű heroinnal és ingatlannal rendelkezett szerte az Egyesült Államok területén. Gyilkosságot és megvesztegetéseket rendelt el, korrupt rendőröket tartott, méregdrága autók, ruhák, ékszerek tarkították a vagyonát. A csillogása végül 1975-ig, egy házkutatásig tartott, amikor letartóztatták és később elítélte a bíróság – annak ellenére, hogy két beidézett szemtanút eltettek láb alól. Ezután megeredt a nyelve és az előzetes 70 éves büntetését lebeszélte mindössze 6 évre: 1981-ben feltételesen szabadlábra helyezték. Nem bírt a vérével és ismét belevágott a drogbizniszbe, ám megint elkapták, most 7 évet kapott, 1991-ben szabadult.

Forrás: Frank Lucas és Richard Robert: utóbbi segített lekapcsolni Lucast, barátok lettek és a rendőr lett a keresztapja az ex-drogbáró egyik fiának

Idős éveit Newarkban töltötte – leginkább kerekesszékben -, több interjúban sajnálatát fejezte ki a heroin szedte áldozatai iránt, segített a lánya vállalkozásának vezetésében (olyan gyerekeken segítenek, akiknek szülei börtönbe kerültek), könyv és film készült az életéről. A letartóztatásában fontos szerepet játszó Richard Robertsszel (a filmben Russel Crowe alakítja) annyira jó barátok lettek az éveken át tartó tárgyalásokból kifolyólag, hogy Lucas a nyomozót kérte fel, legyen legfiatalabb fiának a keresztapja. A rendőr a barátság ellenére nem képzett tévhiteket Frankről: Frank Lucas több feketét ölt meg, mint a Ku Klux Klán – állította.

Forrás:

(The New York Times ; The Guardian)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés