Kövess minket

Zene

Mesterséges intelligenciák csaptak össze az első AI Eurovíziós Dalversenyen

Hallgasd meg a győztes ausztrál dalt vagy az MI-szakértők által szintén maximálisra értékelt német művet!

Megosztva

Forrás:

Miután 2019-ben Hollandia nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált úgy gondolták, hogy ideje szintet lépni: idén megrendezésre került a mesterséges intelligencián alapuló Euróvíziós Dalverseny. A versenyen Hollandiából, Ausztráliából, Nagy-Brittanniából, Franciaországból, Belgiumból, Svédországból, Németországból és Svájcból neveztek komoly mesterséges intelligenciás asszisztenciával készült dalokat. A győztesnek kikiáltott ausztrál szám dallamát és dalszövegét egy olyan MI-rendszer írta, amit koalák, kokaburák és tasmán ördögök hangmintái alapján képeztek ki. Az előadója az Uncanny Valley (ez a fogalom egyébként az emberek robotokhoz, animációkhoz való viszonyára utal), a dal Beautiful the World címet viseli, tartalmát tekintve pedig az új erőre kapó természetről szól, amely az ausztrál bozóttüzek után maradt csúnyán megtépázva.

[vembed youtube=”sAzULywAHUM” ]Annak ellenére, hogy a szám dalszövege nem fogja kilométeres megfejtésekkel túlterhelni a Genius adatbázisát és a dallama egy könnyen fogyasztható EDM slágerre hajaz (ez utóbbi mondjuk már egész komoly siker egy MI-től), a közönségszavazáson egyhangú győzelmet aratott. Az MI-szakértők szintén maximálisra értékelték a Dadabots gruppa számát, amelyet azzal dicsért a zsűri, hogy széleskörűen innovatív módon használták a versenyzők az MI-t a zene elkészítése során. Ez a dal inkább egy hátborzongató párbeszédre emlékeztet ember és a kommunikációt még csak tanuló gép-szerelme között.

[vembed youtube=”S3LiUr-WLdQ” ]A bizottság elmondta, hogy MI segítséggel nagyon nehéz a dalszerzés, hiszen nem elég, hogy egyedülálló kreatív ellentmondások és kihívások lépnek fel ember és gép kreatív elgondolása között, de még a gépet be is kell tanítanod, hogy megfelelően gondolkodjon.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés