Kövess minket

Hiphop

Mi köze Lil Uzi Vertnek a tömeges öngyilkosságot elkövető Mennyország Kapuja szektához?

Miért fontolgatják a szekta megmaradt tagjai a pereskedést az új albumával, az Eternal Atake-kel kapcsolatban?

Megosztva

Forrás:

Lil Uzi Vert 24 éves philadelphiai rapper, akinek volt már egy Grammy-díj jelölése, hatszoros platina single-t adott a népnek, az XO Tour Lif3 képében, és a Luv Is Rage 2 után nemsokára kiadja legújabb, Eternal Atake-re keresztelt albumát, mely végre elkészült, jelentette be napokban egy koncertjén.

Symere Woods (ez Uzi polgári neve) különc figurának számít főleg külseje miatt, az old school hip-hop arcok pedig valószínűleg sosem fogják befogadni az általa (is) képviselt újszerű irányzatot a műfajon belül. A Money Longerrel berobbant Uzi azon rapperek közé közé tartozik, akik előszeretettel dobálnak sátánista motívumokat – amiért cserébe őt Bibliával dobáljákOffset már odaszólt, hogy jobb lenne leállni ezekkel a fordított keresztes hülyülésekkel, amire Uzi válaszul egy sátánista jelképpel felvértezett szmájlit posztolt Instára, ahol az imént említett Migos tagot is megjelölte. Ha ez nem volna elég, a rapper egy nyári koncertjén bejelentette: a rajongói innentől kezdve beléptek a mámorba és mind pokolra fognak jutni. Beszéde során hozzátette, hogy „ha senki sem repül fel most rögtön a Mennybe, akkor egyértelmű, hogy mindannyian a Pokolra kerültök, velem együtt”. Ezután elindult a hatszoros platinává váló és karrierjének eddigi legsikeresebb számának számító XO Tour Lif3, de Uzi még ekkor sem hagyta abba a prédikálást és közölte: igazából már mind a pokolban vannak és sajnálja, de nem tudnak kijutni. Persze a szövegeiben sorra jelennek meg sátánista motívumok, például van egy száma, aminek a 444+222 címet adta – ha elvégezzük az egyszerű matematikai műveletet, akkor a 666-ot, vagyis a Sátán számát kapjuk.

[vembed youtube=”EepkVbNveX0″ ]Beláthatjuk, hogy Lil Uzi nem épp a mélyen vallásos, DMX-ként imákat az albumra szövegelő vagy Kendricként istent egy hajléktalan bőrébe bújtató (How Much a Dollar Cost) rapperek közé tartozik, inkább előszeretettel várja, hogy átadhassa magát a sötét oldalnak. Mivel új albuma olyan megállíthatatlanul érkezik, akár az Ítélet Napja, így kézenfekvőnek tűnik, hogy rárakjon még egy lapáttal az Ördög tüzére, tehát megtalálta a Mennyország Kapuja szektát, amely a ’70-es években alakult, majd 1997-ben tömeges öngyilkosságot hajtottak végre. Ennek apropóján, július 6-án megváltoztatta az Instagram fiókjának profilképét Marshall Applewhite-ra, a Mennyország Kapuja szektának vezetőjére, július 31-én pedig közszemlére bocsájtotta a közeledő albumának, az Eternal Atake-nek a borítóját, ami konkrétan az előbb említett szekta logójának koppintása – augusztus elsején aztán a szekta „tanításaira” hajazó üzeneteket tweetelt.

Forrás:

Na, de nézzük, hogy miről is szól a Mennyország Kapuja!

1996 nyarán vált szabad szemmel láthatóvá a Hale Bopp üstökös, amely mögött egy hosszúkás „tárgyat” fedezett fel egy houstoni amatőr csillagász. Erre a felfedezésre ő egy Szaturnusz-szerű objektumként hivatkozott, mások viszont UFO-nak gondolták – erre tudott építkezni a Mennyország Kapuja nevű szekta vezetője, Marshall Applewhite (neve azért is ironikus, mert később altatóval kevert almaszósszal ölték meg magukat a szekta tagjai). Marshall úgy érezte, hogy egy földönkívüli lény szállt belé, méghozzá történetesen az a lény, amely 2000 évvel korábban Jézust is a hatalma alá kerítette és segített a názáretinek néhány embert magával vinni az űrbe, hogy így a Következő Szintre (ez a szektában a Mennyországot jelenti) léphessenek. A férfi szerint most rajta volt a sor, hogy hasonló Mennybe vitelt hajtson végre, ezért hozta létre a szektát, melyhez készített toborzó videókat is. Ebben a videóban azt hangoztatja, hogy a Föld meg fog semmisülni és az egyetlen esély az életben maradásra, ha velük tartanak. Marshall egyébként egy meleg texasi exkatona, presbiteriánus lelkész, tanárember, énekes, aki a ’70-es évek elején összeismerkedett Bonnie Nettles ápolónővel és közeli barátok lettek. A férfi úgy érezte, hogy már évek óta ismeri, korábbi életükben már biztos találkoztak, a nő pedig azt állította, földönkívüliek jövendölték meg a találkozásukat. A rendkívüli pár között plátói szerelem alakult ki, utazgatni kezdtek, együtt művelődtek teológia és filozófia területen, közös kalandokkal építették a kapcsolatukat. Bonnie azonban súlyos beteg lett és 1985-ben, rákban meghalt – Marshall inkább úgy fogalmazott, hogy a Következő Szintre lépett és hogy túl sok energiája volt, ahhoz, hogy a Földön maradjon. A szektában egymásra Ti-ként (Bonnie) és Do-ként (Marshall) utaltak, hittek a reinkarnációban (ugyebár találkoztak egy korábbi életükben) és Marshall arra invitálta a híveiket, hogy 1997. március 19-én és 20-án hajtsanak végre tömeges öngyilkosságot.

Forrás:

Marshall szerint ez volt az egyetlen útja, hogy elkerüljék a Föld pusztulását, így egy San Diegó-i bérelt birtokon 39 ember livott erős altatót tartalmazó almaszószt és lettek öngyilkosok. A tagok egyébként ugyanabban a ruhában hajtották végre a végzetes rituálét: fekete póló, melegítőnadrág és Nike Decades sportcipő (ezt már nem árusítják, a cipő ritkaságszámba megy és kb. 800 dollárért árulják a neten). A testeket a saját ágyukban találták meg a rendőrök, felöltözve és egy lila lepedő volt rájuk terítve.

Forrás:

Nyolc túlélőjük maradt összesen, akik közül öten természetes halállal már elhunytak, így jelenleg 3 túlélő van még életben. Ketten közülük egy arizoniai pár, akik a www.heavensgate.com honlapot üzemeltetik – bár a tömeges öngyilkosság óta nem lett frissítve – és még mindig teljes fókusszal a missziójukra koncentrálnak, ami mára az információ szolgáltatás és a szekta életben tartása. Plusz, van még egy fontos feladatuk: távol tartani az olyanokat a szektával kapcsolatos plágiumoktól, mint Lil Uzi Vert. Történt ugyanis, hogy amikor a pár meglátta a rapper album coverjét, elgondolkodtak a perelésen, hiszen egyértelmű a lopás – még az album címe alatti szöveg is kb. ugyanaz, kivéve, hogy az előadó a Ti és Do szócskát Luv-ra és Rage-re cserélte.

Forrás:

Egy podcast keretében, H3 egyik munkatársa, Ian The Intern (Ian, a Gyakornok) készített interjút a párral, ahol magáról a szektáról és a Lil Uzi Verttel kapcsolatos ügyekről kérdezte őket. Az emailezés során megkérdezte például, hogy ők miért nem haltak meg, mire ők azt válaszolták, hogy nem erre kaptak utasítást, hanem, hogy tartsák fenn a csoportosulást. Egy másik érdekes kérdést is nekik szegeztek: korábban Frank Ocean is utalt a szektára a Nikes című számának videóklipjében, ahol a lila lepedővel leterített holttesten egy Nike Decades látható, a kép pedig kísértetiesen hasonlít a fentebb már bemutatott fotóra, amelyet a rendőrség készített helyszínelésük során.

Forrás:

A pár abban nem talált kivetnivalót, mivel Frank nem használta fel az imidzsüket, tehát lopásról nem lehet beszélni, maximum utalásról. Lil Uzi esetében viszont egyértelmű, hogy volt. Amikor rákérdeztek a honlap üzemeltetőinél, hogy Lil Uzi Vert tovább viheti-e a szekta örökségét – tekintve, hogy a három megmaradt ember igen véges számú tanítónak számít – ők azt válaszolták, hogy komoly változáson kéne átesnie a rappernek és hogy amúgy semmi köze nincs az előadónak a szektához.

Ha tehát azzal a szándékkal kattintottál a cikkre, hogy megtudd, Lil Uzi Vert (akiről még azt is kitalálták, hogy ha gyorsan mondjuk ki a nevét, hasonlít a Luciferre) tagja-e a Mennyország Kapuja szektának, amelynek logóját felhasználta a második stúdió albumához, akkor a válasz nem – legalábbis hivatalosan, a többi szekta tag szerint nem. Itt leginkább arról van szó, hogy Uzi igyekszik egy újabb szintre emelni a polgárpukkasztó motívumokat, amelyek könnyen összeköthetőek a szektákkal, ez esetben egy olyannal, amely közel 40 ember haláláért felelős. Itt image építésről van szó és kisebb szenzációhajhászásról, fontos a megfelelő szintű publicitás elérése, ha ez ember egy olyan debütálást szeretne túlszárnyalni, ami instant a hip-hop egyik legérdekesebb figurájává emelte.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés