Kövess minket

Aztaa

Mit csinál egy tengerbiológus?

Nem Spongyabobbal és Csillag Patrikkal haverkodik.

Megosztva


Ha valaki szerelmes a tengerbe, imádja az állatokat, még akkor is, ha csúnyák, és szeret új dolgokat felfedezni, az nem is lehetne más, mint tengerbiológus. Sok fiatal úgy vág neki, hogy ő fogja majd megváltani a világot, ám ez sajnos az esetek 99%-ában nem valósul meg. El is mondjuk, hogy miért.

Hogyan csalogatják az embereket erre a ritka, de igen különleges munkára? Hát úgy, hogy ha felfedeznek valami teljesen új állatot vagy növényt a tengerek mélyén, akkor, amíg világ a világ, az ő nevüket fogja viselni. Ehhez csak egy jó oxigénpalackra, egy kis elhivatottságra, és egy részletes tervre van szükség. Na, ez az, ami nem igaz.

A tengerbiológusok nagyon ritkán jutnak el oda, hogy ténylegesen megjelenjenek a terepen. Míg egy-egy kutató csak beül az autójába, elhajt a helyszínre, felméri azt, begyűjti a mintákat és már mehet is haza. Ez nem emészt fel tetemes összeget, kivéve, ha valami speciális dologról van szó. A tengerbiológusok 100 esetből maximum egyszer tudnak eljutni a mélybe, és akkor is olyan sok pénzt ölel fel maga az expedíció, hogy muszáj támogatókat szerezniük. Nagyon kevés olyan gazdag ember van, akit érdekel a tengerek világa, ha szerencséjük van, akkor az adott ország, ahol kutatnak, talán segít nekik.

Ráadásul igazából nem is tengerbiológusoknak kéne őket hívni, ugyanis maximum 1 hetet töltenek a tengeren, jobb esetben 1 hónapot. Mit csinálnak az év többi napján? Analizálják az eredményeket, mérnek, számítanak, és legfőképpen dokumentálnak. Nem éppen a legjövedelmezőbb szakma, pedig sokan úgy gondolják, hogy ezzel a hivatással rengeteg pénzt lehet keresni. Ha kapsz egy megbízást, egész évben bizonyítanod kell, fel kell mutatnod valami újat, ugyanis ha nincsenek eredmények, nem kapsz fizetést.

Miért érdemes hát tengerbiológusnak lenni? Lehet, hogy csak egy hetet vagy egy hónapot vagy a tengeren, de azt minden évben várod. Sőt, ha felfedezel számos új élőlényt (a tengerek 99%-a még ismeretlen számunkra), akkor talán több megbízásod is lehet egyszerre, és kipróbálhatsz egy olyan menő, mélytengeri járművet.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.