Kövess minket

Aztaa

Mr. Trump, figyelem: mégis létezik olyan, hogy klímaváltozás

Soha nem volt ennyire kevés jég az Északi-sark körül

Megosztva

Az Északi-sark körüli tengeri jég zsugorodása jelzi leglátványosabban a klímaváltozást az elmúlt évtizedekben. Klímakutatók arra figyelmeztettek, hogy ha változatlan ütemben folytatódik a károsanyag-kibocsátás, 2050-re eltűnhet a tengeri jég az Arktiszon.

Ismert, hogy Donald Trump nem a leglelkesebb támogatója a klímaváltozás elleni küzdelemnek, már csak azért sem, mert megválasztása előtt többször is elmondta, nem igazán hisz a globális felmelegedésben. Mondhatnánk, hogy szíve joga, csak az a gond, hogy mint az Egyesült Államok feje, erős ráhatása van arra, mire költse az ország a költségvetési pénzt. Trump szerint például klímakutatásra, a klímaváltozás elleni küzdelemre ne nagyon.
Hogy van-e globális felmelegedés vagy sem, nem a mi tisztünk eldönteni – a tudósok java szerint van. abban is nagyjából egyetértenek, ezért az emberi tevékenység lehet a felelős. A Föld éghajlata időnként forróbb, időnként melegebb, akár párszáz évente változhat. Ismert a középkorbeli mini jégkorszak, ami a 14. századtól a 19. századig tartott, és igencsak befolyásolta a történelmet. Mostanában forróbb éveket élünk, íme a legújabb bizonyíték. 

[vembed youtube=”Mdqc27I7HGA” ]

Az Antarktisz körüli tengeri jég valaha mért legkisebb nyári kiterjedését érte el március 3-án, ezzel megdöntötte az 1979 óta tartó mérések rekordját.

Az Antarktisz legkisebb nyári kiterjedése 2,11 millió négyzetkilométer volt, ez 184 ezer négyzetkilométerrel kisebb, mint a korábban a műholdak által mért legkisebb minimális kiterjedés, amelyet 1997-ben jegyeztek fel.
A déli-sarkvidéki tengeri jég 2016-ban korán elérte maximális kiterjedését, amit gyors jégveszteség követett szeptember elején, a nyár kezdetén. November óta az Antarktisz jege naponta döntötte meg a korábbi rekordminimumokat. A jég zsugorodásának sebessége februárban lelassult – ismertette a Science Daily online tudományos lap a NASA-jelentését.

Március 7-én a világ másik felén az északi-sarki téli tengeri jég kiterjedése is rekordot döntött, ekkor mérték a legkisebb téli maximális kiterjedést a feljegyzések óta.
[gif]https://media.giphy.com/media/OpfKDiFxnJ4Ag/giphy.gif[/gif]
Azért van a sztoriban hoppá is. Eddig növekedett a jég a sarkon.

A déli sarkvidéki jég csökkenési rekordja mindössze két évvel azután következett be, hogy évtizedeken át mérsékelten növekedett a tengeri jég és hónapokon át rekordokat döntött az Antarktisz jegének kiterjedése. „Nagyon sok az évről évre bekövetkező változás mind az északi-, mind a déli-sarkvidéken, de az Antarktiszon a trendek összességében minden egyes hónapban a jég növekedésének irányába mutattak – egészen tavalyig” – fejtette ki Claire Parkinson, a NASA Goddard Űrkutatási Központjának munkatársa.

A szakértő elmondta, a tavalyi év megdöbbentően más volt, a tengeri jég szembetűnően csökkent az Antarktiszon, de egyelőre túl korai megmondani, hogy ez az év változást jelez-e az Antarktisz tengeri jegének viselkedésében.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés