Kövess minket

Hiphop

Mutatunk néhány színészt, sportolót, akik a hip-hopban is kipróbálták magukat

Van, aki egész jó karriert futott be, míg van, aki jobban tette volna, ha megmarad az eredeti szakmájánál.

Megosztva

Forrás:

Most, hogy a rock műfaj már nem a legdominánsabb a zeneiparban, a hip-hopban próbálnak szerencsét egy csomóan. Youtuberektől kezdve sportolókon át színészekig, jó pár hírességről hallani, hogy albumokat jelentetnek meg – ez leginkább a kosarasok körében a jellemző. Akadnak olyanok, akik simán megállnák a helyüket rapperként is, ha nem lenne mellettük a profi karrier – Damian Lillard – és van, aki egy jobb próbálkozásig jut csak el a hip-hopban – Lonzo Ball. A színészeknél ugyanez a helyzet. A teljesség igénye nélkül, íme néhány példa azokról, akik megpróbálkoztak a mikrofon mögött is valami felejthetetlent alkotni, ám nem mindenkinek sikerült.

Az első, akit példaként hoznék az Shaquille O’Neal, ő rögtön mint pozitív példa szerepel a listán, hiszen a harmadik albumán (összesen 4-et adott ki) még a legendás Notorious B.I.G. is megjelent közreműködőként. Shaq egy igazi szórakoztató figura, nem csoda, hogy mostanában kosaras TV műsorokban van állandó helye, mindig középpontba lehet állítani, hozzá van szokva a rivaldafényhez, amit élvez is.

[vembed youtube=”HFc0iVlCEPY” ]Shaq, egykori csapattársa, a szintén halhatatlan, Kobe Bryant is próbálkozott hasonló karrierrel, de kevesebb sikert ért el. Mindössze egy stúdióban felvett és később megjelentetett száma volt (és egy közreműködése), a K.O.B.E., amiért viszont rengeteg negatív kritikát kapott és elvetette a stúdió album lehetőségét.

[vembed youtube=”cl_WkTiH6-Q” ]Az NBA önjelölt rosszfiúja, a gettóból feltört Allen Iverson is bepróbálkozott a rapben – tőle még hitelesnek is számított. Iverson nemcsak az öltözködésével okozott botrányt a ligában (be kellett vezetni egy sztenderd dress code-ot, mivel állandóan gettó cuccokban mutatkozott), de a 40 Bars című rapszámával is. Ebben elkezdett erőszakról rappelni, valamint durván homofób és nőgyűlölő hangnemet ütött meg. Szóltak is fentről, hogy ezt inkább nem kéne, ő pedig nem adott ki lemezt.

[vembed youtube=”2skYVPGExgY” ]Az egyik leglátványosabb bokszoló, Roy Jones Jr. is megörvendeztette a hip-hop isteneket a szövegelési tehetségével. Megjelent egy szólóalbuma, amely mérsékelt sikert ért el, de azért nem maradt szégyenben. Ezután összehozott maga köré egy csapatot, a Body Head Bangerzt, amellyel szintén kiadott egy lemezt, amin megtalálható a leghíresebb száma, a Can’t Be Touched. Ez az a szám, amit ha meghallasz a kondiban egyből visszatér minden energiád és 200%-on pörögsz.

[vembed youtube=”GoCOg8ZzUfg” ]Jöjjön egy WTF momentum, ugyanis Hulk Hogannek is van egy albuma még 1995-ből. Nyilván az ő esetében nem kell annyira komoly hip-hop vonalra gondolni, de mindenesetre az albumán, a The Wrestling Boot Banden hallható néhány számban, ahogy a pankrátor rappel – vagy inkább csak próbál.

[vembed youtube=”oyItyVS68uI” ]Mark Wahlberg nem mindig volt színész, volt hogy rapperként tengette az életét, a művészneve pedig Marky Mark volt. Nem is nyomta rosszul, megjelent 2 albuma a csapatával, a Marky Mark and the Funky Bunch grouppal, sőt a Good Vibrations című számukkal még a toplisták tetejére is elértek. Ha ez nem volna elég, egy későbbi számukkal még Grammy-díjra is jelölték a csapatot és Wahlberget, ám nem kapták meg. Nem sokkal ezután váltott inkább a színészetre, amelyben szintén halmozza a mainstream sikereket.

[vembed youtube=”Obupvycd8kY” ]A soron következő színészt nem kell bemutatni, hiszen olyan számokban is kiénekelte már nekünk a legszebb hangokat, mint a Kanye West féle Gold Digger. Igen, Jamie Foxxról van szó, akinek első albuma még 1994-ben jelent meg, de nem igazán futott be vele. Később azonban kiadott további 4 lemezt, amelyeknek már hatalmas sikerük volt – valószínűleg az is segített, hogy addigra már elismert és népszerű színészként üdvözölhettük Jamie-t. Nemcsak színészi tehetségben, de énektudásban is kiemelkedőt tud alkotni a leginkább R’n’B műfajban mozgó Foxx.

[vembed youtube=”I26EwcssMbY” ]Tom Hardy-ról már korábban kiderült, hogy annyira odavan a hip-hop zenéért, hogy még régebben ő maga is csinált egy mixtape-et. Mindenképp érdemes meghallgatni a fiatal Tom hip-hop törekvéseit, amelyet egy 18 számos anyagban fed fel a hallgatóságnak.

Végül, de nem utolsó sorban pedig, aki külleme alapján leginkább elférne a rapperek között, Mr. T. A klasszikus sorozat, a Szupercsapat Rosszfiúja kiadott egy lemezt, amelynek a borítóján a tőle megszokott frizurával, farmer cuccban és az elengedhetetlen aranyláncokkal pózol – gyerekek társaságában. Hiába minden külcsín, hiába néz ki Mr. T., mint egy igazi gengszter, aki azért képes szétverni, mert rosszul néztél rá, a hip-hop kislemezét a gyerekeknek írta. Olyan számokkal, mint Don’t Talk to Strangers vagy No Dope No Drugs komoly edukációs tényezőt tölt be a gyerekek életében, akik esetleg jobban hallgatnak rá, mint az anyjukra. Az egész kislemezt átlengi ez a tanító jelleg, ám mai füllel hallgatva inkább hat röhejesnek, de a szándék mindenképpen becsülendő Mr. T. részéről – meg amúgy sem mernék mást írni.

[vembed youtube=”o7uixiYRtmM” ]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés