Kövess minket

Hiphop

Nem csak a férfiaké a hiphop (1. rész)

A ’90 és 2000-es évek királynői.

Megosztva

Forrás:

Egyértelmű, hogy a hiphopban a férfiaké a domináns szerep: a legsikeresebbek, a legnagyobb lírikusok, a legjobb producerek, stb. mind-mind férfiak. Hogy miért? Egyszerűen nincs annyi nő a hiphop világában, hogy esélyt kapjanak felvenni a versenyt a férfi társaikkal, valamint egy tökig férfias vonalról beszélünk, ahol az utcai gyökerek, a keménység, a senki sem baszakodhat velem attitűd szinte elvárás. Ezekben természetesen a férfiaké a vezető szerep. Ugyanakkor nem egy női MC (amerikai szlenggel élve, femcee) bizonyította az évek során, hogy egyáltalán nem kell őket félteni a süketszobában és sokszor szégyenben hagyják a férfitársaikat.


Próbáljunk meg időrendiséget követni és kezdjük a sort a Salt-n-Pepa formációval. Ők még a ’80-as években alakultak meg és ők a legelső, kizárólag női tagból álló rapcsapatok közé kerültek. A csapat 1995-ben Grammy-díjat nyert a legjobb, csapat által előadott hiphop performanszért és így ők lettek az első női rapcsapat, amely Grammy-t nyert – ha megnézzük, hogy ’95-ben mennyire komoly arcok voltak a hiphopban, ez nem semmi teljesítmény. A Push It című számukat a legtöbben ismerik és a mai napig örömest dolgozzák fel a stíluson belül (lásd: Future – Move That Dope), de a Let’s Talk About Sex-szet se kell bemutatni valószínűleg senkinek.

[vembed youtube=”vCadcBR95oU” ]Az egyik legsikeresebb karriert befutó női rapper Queen Latifah, aki nemcsak rapperként, énekesként hódította meg a világot, hanem berobbant a színészek közé is. Grammy-díjakkal tűzdelt zenei karrierje során, a 2000-es évektől elkezdett a TV felé kacsingatni, amelyet szintén könnyűszerrel vett. Már a ’90-es évek elején szerepelt különböző sorozatokban, de az igazi áttörést a 6 Oscar-díjjal jutalmazott Chicago című film hozta meg neki, amelyért ő is kapott Oscar-jelölést – mindössze 3 másik hiphop/R’n’B előadó mondhatja el magáról, hogy Oscar-jelölést kapott, ők pedig Will Smith, Jennifer Hudson és Jamie Foxx.

Muszáj megemlítenünk a ’90-es évek egyik legkeményebb női rapperét, MC Lyte-ot. 10 év alatt kiadott 10 albumot, amelyen bizonyította, hogy ha keménykedni kell az alapokon, ő a lelkét ki fogja tenni. Egy többszörös Grammy-jelöltről beszélünk, akinek munkásságát mindenképp érdemes lecsekkolni.

Da Brat neve azért igazán lényeges a női MC-k köréből, mivel ő volt a legelső női rapper, aki platina albumot tudott produkálni – tette ezt az 1994-ben megjelent, Funkdafied albumával. Mindössze 4 stúdió albumot jelentetett meg, de mindegyiken hozza a minőségi szórakozást.

[vembed youtube=”YFLt1lhbtKM” ]Nem hiányozhat a sorból Missy Elliott sem, aki 1997-ben kezdte meg a lemezkiadásait, ám már jóval előtte, a ’90-es évek kezdetét tolta a szöveget. Miss Elliottnak sikerült elsöprő sikereket aratnia a karrierje során: 4 Grammy-díj mellett, több mint 30 millió lemezeladással büszkélkedhet. Számait a mai napig hallhatjuk a klubokban, de ugyanígy releváns tudott maradni a közéletben, hiszen rengeteg jótékonykodási munkát végez. Sajátos, extrém stílusa a rap fanok körén kívül is elismerést vívott ki, nevezhetnénk akár a női Busta Rhymesnak is, de inkább legyen fordítva, Busta a férfi Missy.

Következzen az egyik legismertebb női rapper, Lauryn Hill. Az ő neve azért lehet ismerős, mert tagja volt a Fugees nevű halhatatlan formációnak, amely olyan slágerekkel kényeztetett el minket, mint a Ready or Not vagy épp a Killing Me Softly With His Song. A Fugees átütő sikere után ideje volt szólóba nyomni tovább és jött az első és eddig utolsó saját lemeze, a The Miseducation of Lauryn Hill. Jól jegyezzétek meg ezt az albumot, mivel ez tekinthető a legsikeresebb, női rapper által kiadott albumnak: 10 (!) Grammy-jelölésből 5-öt hazavitt (ez női rapperként rekord), közel 20 millió példányban kelt el, rengeteg kritikus a valaha volt egyik legjobb hiphop albumként referál rá. Tegyetek magatoknak egy szívességet és füleljetek rá! Ugyanakkor az ő élete sem fenékig tejfel, hiszen manapság többet küzd az adó ügyeivel, mint a lemezeladásokkal.

[vembed youtube=”i3_dOWYHS7I” ]Foxy Brown-t sem hagyhatjuk ki a szórásból: a ’90-es évek közepén kezdte pályafutását, hogy aztán 3 szóló lemezzel és tömérdek mennyiségű közreműködéssel és beeffel a köztudatban maradjon a mai napig. Tagja volt a Nas által alapított The Firm nevű formációnak, amely leginkább egy válasz volt Biggie, Junior M.A.F.I.A. alakulatának és sajnos közel sem lett annyira sikeres. Sokszor utalnak rá, mint a hiphop hercegnőjére, eladásait tekintve meg is tehetik: több, mint 13 milliószor vásárolták meg a projektjeit.

Jöjjön Biggie side chickje, Lil’ Kim. A brooklyni femcee az egyik legismertebb női név a hiphopban és nem véletlenül: még Biggie-vel kezdte a karrierjét, ő futtatta be és sokáig boldogították/boldogtalanították egymást romantikus szálakon keresztül. Igazán kirívó és provokatív stílusáról ismert, ám mégis számos listán szerepel, mint az egyik legfontosabb nő a könnyűzene történetében. 4 szóló albuma van és 1 közös a Junior M.A.F.I.A.-val, amelyből több, mint 15 milliós eladást tudott produkálni. Szívesen látogatja a divatheteket és rúgja össze a port másokkal – tette ezt legutóbb Nicki Minaj-zsal.
[vembed youtube=”37bRlLzE43E” ]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés