Kövess minket

Hiphop

Nem minden freestyle, ami fénylik

Eredete, hogyan vágj bele és hogy ismerd fel az előre megírt szövegeket.

Megosztva

Forrás:

Ha valaki freestyle-ozik, akkor úgy rappel, hogy előre nem megírt szövegeket, sorokat fűz össze úgy, hogy a vége még rímel is. Ez alapvetően talán még nem olyan nagy kunszt, ám ha valaki igazán magas fokon űzi, akkor keményebb kritériumoknak kell eleget tennie: maradj az ütemen, legyél minél kreatívabb, a szöveged illeszkedjen a környezethez, szituációhoz és igyekezz ne egy, hanem több szótagos rímeket használni. Ehhez már több éves gyakorlás, feloldottság, valamint tehetség kell, de ha eleget csinálod, könnyen belejöhetsz.


A freestyle az utcáról származik, ahol az emberek egymást szórakoztatták ezzel a műfajjal, majd később annyira népszerű lett, hogy bűn lett volna ott hagyni. Különböző rendezvények keretein belül mérhették össze tudásukat a környék legjobbjai, ahol nemcsak a fődíj volt a tét, hanem a népszerűség és a tisztelet is. Gondoljunk csak Eminemre és a 8 Mérföldre, amely hiába egy film, megtörtént események alapján készült és Marshall is részt vett ilyen versenyeken. Ezek a versenyek intézményesebbé tették az amúgy kreatívnak, függetlennek számító műfajt, ám korántsem arról volt szó, hogy aki nem nyert valami versenyt, azt semmibe vették volna. Rengeteg feltörekvő MC köszönheti a karrierjét annak, hogy épp összefutott valamelyik legendával és sikerült lenyűgöznie a saját szövegével, ami később lemezszerződést hozott neki: Big Sean – Kanye; Big L – Lord Finesse. Az előbbiek kihasználták a kínálkozó lehetőség, belefogtak a szövegükbe és kitörtek. Létrejöttek az úgynevezett cypherek, egyfajta körök: ilyenkor néhány arc váltja egymást freestyleozásban. A BET díjátadóján – ahol nemrég Eminem Trump oltásai kavartak nagy port – megrendezett cyphereknek már hagyományuk van és annyira szerves részét képezik az eseménynek, mint maga díjátadó.

Forrás:

Érdemes azonban tisztázni, hogy a könnyen ráaggatjuk a freestyle szót olyan performanszokra is, amelyek közelről sem spontának, sőt, előre meg vannak írva. Gondolhatunk itt a méltán híres Sway in the Morning vagy a 5 Fingers of Deaths „freestyle-okra”. Az iménti amerikai rádiós műsorokba a hiphop legnagyobb ászai mennek, hogy nyomassanak egy freestyle-t, de egyébként lerí, hogy közel sem ott születik a szöveg – sokan odáig mennek, hogy telefonról olvassák fel. Ha valaki szeretné felismerni, hogy melyik is az igazi freestyle és melyik egy előre megírt szöveg annak itt egy tanács: nézz meg minél több freestyle címkével ellátott videót. Egy idő után érezni fogod, hogy melyik spontán és melyik nem. Miért? Mert a rapperek is emberek és hibáznak. Egyszerűen nem lehet 10 percig úgy freestyle-ozni, hogy ne bukj bele a beatbe, a szövegbe, a rímbe. Még 2017 decemberében járt a The Roots alapító tagja, Black Thought a Hot 97-nél, hogy szövegeljen egyet Funk Flex-nek. Az eredmény egy 10 perces, végig ütemen lévő, iszonyatosan összetett és nyers flow-val előadott freestyle lett. Ha szőrszálhasogatásba kezdünk, akkor ez nem a freestyle definíciójába tartozik, hiszen nem spontán jöttek a sorok, hanem – bár ez sosem fog kiderülni – valószínűleg, legalább egy részük előre meg volt írva (a 10 perces videó utolsó 1 percénél érződik is, hogy Thought egy pillanatra kizökken, amikor Flexnek magyaráz, na az a kb. 2 sor igazi freestyle). Ennek ellenére embertelen amit Thought csinál: 10 percig, egy huzamban, megállás nélkül olyan szöveget tolni, amitől számos nagy álommal rendelkező rapper inkább leteszi tollat, mivel ilyet úgy sem fognak elérni, elképesztő.

[vembed youtube=”prmQgSpV3fA” ]És itt bukik ki egy másik fontos eleme a freestyle-nak: attól, hogy egy-két előre megírt sort használsz fel, még mindig freestyle-ozol. Ha például otthon írsz magadnak szövegeket és ezekből kiemelsz a freestyle során néhányat, akkor azzal csak emeled a színvonalat és nem rontod. Ugyanakkor fontos, hogy ne tanuld be az egészet: néhány megírt sor, de a legtöbb freestyle, ez a legjobb recept. Továbbá, ha otthon egy csomó szöveget kezdesz el írni, azzal magadat segíted, ha igazán profi akarsz lenni, mivel több sor, több rím, így több fog majd eszedbe jutni éles helyzetben, amivel növeled az esélyét, hogy a spanok, közönség megvaduljon.

Ha megnéztek néhány hasonló rádióműsorban előadott freestyle-t, látni fogjátok, hogy rengeteg rapper olyan versszakokat nyom el, amiket később felhasználtak néhány számaikban, de akad olyan fiatal, felkapott rapper is, aki egyszerűen besül: nem hajlandó Dj Premier beatre freestyleozni, mert az nem az ő stílusa (téged nézünk Lil Uzi Vert). Manapság már ritka, hogy egy rapper valóban igazi freestyle-t adjon elő az ilyen showkban, de szerencsére akadnak gyöngyszemek, csak fel kell ismerni őket. Ha pedig te akarsz lenni a környék legjobbja, akkor azzal a klisés, de az élet rengeteg területén alkalmazható tanáccsal tudunk segíteni, hogy gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés