Kövess minket

Hiphop

New York bandái – A$AP Mob

Always Strive And Prosper!

Megosztva

Forrás:

Az A$AP Mobot A$AP Yams alapította, akiről már írtam hosszabban, így róla csak ennyit: túl korán vitték el a drogok, ahhoz, hogy lássa, mivé fejlődik ki a group, amit megálmodott és céllal látott el. A csapat tősgyökeres New York-i, csakúgy, mint sorozatunk korábbi bandái és tagszámban sikerült még a Wu-Tanget is felülmúlni – több, mint 10-en vannak a brigádban. Yams halála után igazi vezető nem vette át a helyét, de egyértelműen A$AP Rocky a legismertebb tag, akit Ferg követ a népszerűségi listán. Már kettejük neve hatalmas tömegeket mozgat meg – Ferg például 2016-ban a Balaton Soundét -, de ha hozzávesszük a többiek törekvéseit, akik undergroundabb alapokat is használnak vagy épp designerként próbálják ki magukat, megkaphatjuk a legmodernebb New York-i bandát, akik jelenleg uralják keletet.

Az első mixtape-jüket 2012-ben adták ki, amivel megmutatták, hogy sokáig tervezik a maradást a műfajban. A projekten legfőképp keleti parti arcok kaptak helyet a Mob mellett: Jim Jones (szia, Dipset!), Raekwon (szia, Wu!), Bodega Bamz. A tape megalapozta Rocky kirobbanó szóló karrierjét, de Fergnek is megmutatta az utat a csillogás felé. 2015-ben elhunyt Yams, ám a csapat nem állt le, kiadták a debütáló albumokat Cozy Tapes Vol. 1: Friends néven 2016-ban, már kiadónál. Az album borítóján Yams előtt tisztelegnek, akinek jellegzetes anyajegyes arcára utalnak, de az albumon végig hallani referálásokat az elhunyt tagra.

[vembed youtube=”tt7gP_IW-1w” ]A lemezen számos különböző hangzású közreműködő van, de atmoszférája mégis egységes és inkább a sötét, tompább, de kemény dobbal ellátott alapok dominálnak. Tyler, the Creator vendégversszaka az egyik legjobb a lemezen, a Yamborghini High-jal mindenkit ugrálásra lehet késztetni, míg a Nasty Worlddel egy mocskos New York-i gettóban találjuk magunkat. A 2017-es Cozy Tapes Vol. 2: Too Cozy projekttel megint megmozgatták a szcénát: Hit-Boy, RZA alapok, amin a Mob tagokon felül Gucci Mane-től kezdve Big Seanon és ScHoolboy Q-n át a Pro Era tagokig mind hallatták a hangjukat. Az albumon még mindig Rocky volt a főszám, de teret adtak feltörekvőknek is, mint pl. Playboi Carti, aki a Mobnak köszönheti a karrierjét, anélkül, hogy a neve előtt lenne az A$AP jelző. A Mob hangzását meghatározni nehéz, hiszen a tagoknak nagyon más a szövegvilága, így inkább nézzük a fontosabb szólókarrierekkel rendelkezőket.

A banda egyértelmű főszereplője A$AP Rocky, akinek a karrierje már a közös mixtape előtt elkezdődött: 2011-ben adta ki a Live.Love.ASAP mixtape-jét és már azzal komoly sikereket ért el. A születésétől fogva kéz a kézben jár a hip-hoppal, hiszen a legendás New York-i rapper, Rakim után nevezték el Rakim Mayersnek. A zenéjére jellemző a déli hangzás, amit többször is hangoztat, plusz a debüt tape-jén is az Outkast Stankonia című lemezére hajazó covert választott, második albumán pedig Juicy J, mint vezető producer szerepel. A 2013-as Long.Live.ASAP debütálásával egyből a legismertebb rapperek közé került: a hype baromi nagy volt körülötte, de amikor kiadta a lemezt, az asap szócskát egy világ ismerte meg. Fuckin’ Problems, Goldie, Wild for the Night, 1 Train – ez mindössze 4 szám az albumról, ám már ezekkel megmutatta a foga fehérjét/aranyát. Miután kidobta az év egyik legjobb albumát, várt 2 évet és megint megcsinálta ugyanezt. Az At.Long.Last.ASAP lemez, hangzásban már nem követi az előzőt, viszont sikerült a váltással megmutatnia, hogy képes más alapokkal és flowkkal is maradandót alkotni. Hangázását ugyanannyira jellemzi az újhullámos drogmámor, mint a rockzene, elektronikus zene iránti szeretete. Rocky karrierje túlmutat a zenén, hiszen meghatározó divatjelenség, akit sokszor sorolnak Kanye West után a második legfontosabb divatikonnak a hip-hopban. A számait körüllengik a divatutalások, van, hogy a szövegével felemeli egy márka eladásait, de aztán ugyanúgy meg is öli azt – pl. a Hood By Air márkával, amit 2013-ban divatba hozott, hogy aztán 2015-ben szépen halottnak hívjon. Igazi innovátor, aki több divatcégnek volt már az arca, miközben épp a harmadik lemezén, a Testingen dolgozik, hogy remélhetőleg ismét kiadja az év egyik legjobb albumát.

[vembed youtube=”BNzc6hG3yN4″ ]A brigád másik nagy neve A$AP Ferg, aki másodikként szerződött le egy nagy kiadóhoz Rocky után. A Trap Lord című 2013-as lemezén – nem olyan meglepően – a trap hangzásnak hódol és olyan bangerek szerepelnek rajta, mint a Work (Remix), Shabba, Murda Something vagy a Fuck Out My Face. A 2016-os Always Strive And Prosper lemezén inkább a megszokottabb, mainstream new school hangzást választotta, amikor olyan előadókat rántott be közreműködőnek, mint Rick Ross, Future vagy épp a Migos. Ferg szintén szeret divatdiktátorként tetszelegni, kifejezetten csípi a Hilfiger márkát és a divathetek lelkes látogatója. Többet áldoz a keleti parti isteneknek, hiszen az East Coast (Remix) számával megpróbálta besöpörni a King of New York címet – bár a számon ott volt Snoop Dogg és Rick Ross is, de lövésből lesz a gól.

[vembed youtube=”1GsY0y01b2Y” ]A következő, akit ki szeretnék emelni a Mobból, az A$AP Nast, akinek a stílusát a Complex magazin foglalja össze a legjobban: ’90-es évekbeli New York, nem hagyja, hogy befolyásolja a többi tagnál hallható déli beütés. A Trillmatic című számát még 2013-ban adta ki, de annál aranyabb keleti parti trekket nem nagyon hallani a mai napig sem – ebben besegít Method Man is. A Hella Hoes című dalban már trapesebb hangot üt meg, de legalább van olyan száma is, amire meg lehet vadulni. Sajnos saját albummal még nem jelentkezett, de vendégversszakaival sokszor ellopja a showt egy-egy trekken, így mindenképp érdemes nyitott füllel figyelnünk.

[vembed youtube=”8xda8NvdEfA” ]A$AP Twelvyy hangzása nagyon hasonlít Nastére, hiszen ő is inkább az old school hip-hop felé hajlik, amit megmutat a 2017-es, 12 című albumán. A projekten leginkább a hűvös, utcai alapok dominálnak, amire Twelvyy flowja tökéletesen illeszkedik, így adva meg a perfekt New York-i hangulatot. Az old school arcok tegyenek maguknak egy szívességet és hallgassák meg az albumát vagy a Jay Reed című számát, ami annyira megidézi a 90-es éveket – és konkrétan a Mobb Deepet -, mintha csak Bronxban kocsikázna.

[vembed youtube=”fI7cN9HW4uQ” ]A tagok közül őket emelném ki, mint rapperek, de mindenkinek van valami célja: divatban utaznak, producerek, szövegírók, stb.. Annyira szerteágazik a tevékenységi körük, hogy felsorolni is nehéz, ám pont ez náluk a legjobb. Mint a Wu vagy a Dipset, az A$AP Mob is totálisan rátelepedett New Yorkra, meghatározza azt hangzásában, divatjában, szlengjében, új arcokat emelnek ki a névtelenségből, miközben száz meg egy dologban benne van a kezük. Hűek a gyökereikhez, mert ugyan Rocky szereti a déli hangzást, Ferg pedig a trapet, de nem egy tagjuk maradt meg igazi, olykor még old school hangzást is hozó trekkeknél, így állítva egyfajta balanszt az új és a régi világ között. Ha a tagok korát nézzük, átlagban nem érik el a 30-at, így simán van még 5 évük, hogy kiégjenek és ne ebből a bandából kerüljenek ki New York jelenlegi legismertebb rapperei, de ezt közel sem kívánnánk a krúnak.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés