Kövess minket

Hiphop

New York bandái – The Diplomats

Cam’ron és a Dipset hódítottak a Wu-Tang után.

Megosztva

Forrás:

A Wu-Tang, mint New York elsőszámú groupja a 2000-es évekre elfogyott, így megnyílt a hely az általuk is ihletett fiatalabb generációnak, akik nem is tétlenkedtek sokat. A Cam’ron vezette The Diplomats, de legtöbbször csak Dipsetnek nevezett krú új hangzást és stílust hozott a keleti színtérre, amivel évekig uralták a térséget. A csapatban ott van még Juelz Santana, Jim Jones, a sokáig sitten lévő Freekey Zeekey, a jelenleg sitten lévő J. R. Writer, Hell Rell és a már elhunyt 40 Cal. A csapatból leginkább a vezérnek, Santana-nak és Jim Jonesnak lett karrierje, így a későbbiekben leginkább velük fogunk foglalkozni.

A Dipset Harlemben alakult és küzdötte fel magát New York csúcsára, amiben óriási szerepe volt Cam’ronnak és a Roc-a-Fella kiadónak, illetve annak egyik vezetőjének, Dame Dashnek. Először az említett rappert szerződtette le a Def Jam, ő pedig hozta a bandáját, hogy 2003-ban ki is adják az első albumukat, a Diplomatic Immunity-t. A lemez ugyan nem lett a kritikusok kedvence, de az eladásokat hozta szép számban, valamint az utca is zabálta, tekintve, hogy a Heatmakerz és a Just Blaze olyan alapokat raktak a projektre, amik garantáltan megtornásztatják a dobhártyát és a nyakad, Camron, Santana és Jones flowja után pedig csak kapkodja az ember a fejét. 2004-ben jött aztán a Diplomatic Immunity 2, aminek elkészítésében már Freekey, Writer, Rell is 40 Cal. is aktívabban részt vett. A krút azonban sokáig átkozta a belső feszültség, hiszen Jones és Cam’ron túlságosan is az alfahím szerepére törekedtek, ami igencsak megosztotta a Dipsetet. Ennek következtében több évre felbomlottak, de rendezték a nézeteltéréseket és mostanra már szent a béke. Stílusba hozták a rózsaszínt, az amerikai zászlót és igazi üzletemberekké váltak az évek alatt.

[vembed youtube=”eCvxC8rofjs” ]A banda de facto vezére Cam’ron, aki már a ’90-es évek elején is aktívan szerepelt a hip-hopban, sőt, a legendás punchline rapper, Big L nagy haverja volt – benne is volt a Children of the Corn csapatban, ahogy például Mase is. A legnagyobb slágerei az Oh Boy vagy a Hey Girl, a Come Home with Me albuma pedig egyértelműen a korszak egyik legkiemelkedőbb alkotása. A hip-hop egyik kultuszfilmjében, a Paid in Fullban játszott egy gátlástalan gengsztert, de nem ez volt az egyetlen filmszerepe. A Roc-a-Fella-val szoros kapcsolatot alakított ki, főleg azért mert a kiadó egyik fejese nem más, mint a gyerekkori jó barátja, Dame Dash – a leszerződtetése a labelhez ki volt kövezve. A szokatlan, de magával ragadó flowjáról és mindig patent beat választásáról ismert Cam’ron egy igazi stílusikon, aki egy emberként hozta a hip-hop divatjába a pink színt, amikor pink bundában, pink kinyitható telóval kiszállt egy díjátadón. Emellett vérig üzletember, akinek több üzleti érdekeltsége, befektetése is van. A gengszter vonalát nemcsak a szövegeiben pörgette 100%-on, hanem meg is élte azt. Egy alkalommal a pirosnál a Lambojában várakozott, amikor melléhúztak ketten, fegyvert rántottak és szóltak neki, hogy takarodjon a kocsijából. A válasz?

[vembed youtube=”FYr1JM1e8jU” ]„Pfff…. húzzatok a faszba, de kajak.” Meglőtték, de csak a karját találták el, ő meg bevezette magát a kórházba ápolásra.

Juelz Santana is Harlemből származik és már 5 évesen nekikezdett a rapnek. A karrierjében fontos szerepet játszott Cam’ron, hiszen először az ő számain jelent meg, mint vendégelőadó, majd befutott annyira, hogy saját albumokat jelentessen meg. Sikeresen meglovagolta a Dipset album hullámait, így a From me to U című albuma nagyon szép eladásokat és visszajelzéseket produkált 2003-ban. Santana névjegye az állandóan hordott bandanája, ami legtöbbször az amerikai zászló színeiben tetszeleg. Juelz több bírósági ügybe is keveredett, legutóbb épp márciusban, amikor egy reptéren elszaladt a rendőrök elől, mert azok észrevették a táskájában lévő töltött fegyvert.

[vembed youtube=”rVfbJC1d37o” ]A bandából még Jim Jones hozott egy komolyabb karriert, aki szintén túlnyúlt a zeneiparon. Klipeket rendezett, filmekben szerepelt, plusz a divat világába is belemerült. A legsikeresebb száma egyértelműen a We Fly High, amely a mai napig hatalmasat tud robbanni egy-egy hip-hop bulin. A számban fontos szerepet játszott Max B is, hiszen állítólag ő írta a szövegét, de mégis Jones aratta le a babérokat. A rapper megalapította a saját gangjét, ByrdGang néven, valamint egy kiadót is elindított hozzá.  Rengeteg érdekeltsége van, üzletembernek titulálja magát, akinek a rap karrier csak az első lépcsőfok volt az önmegvalósításban.

[vembed youtube=”0QIy2jqAuXU” ]Hogy miért kerülhetett a Dipset egy lapra a Wu-Tanggel? Mindkét csapatnak volt egy terve, víziója, amelyet sikerült megvalósítani és közben a szemernyit sem távolodtak el a New York-i gyökereiktől. Meghódították a toplistákat, divatot teremtettek, sikerült úgy betörniük a mainstream hip-hop berkeibe, hogy közben nem veszítettek az utcai respectjükből. Ez egy olyan érdem, amelyet kevesen mondhatnak el magukról. A Dipset hangzására már nem a tompább utcai alapok voltak a jellemzők, hanem a keményebb dobok, balhékért kiáltó beatek, amivel legfőképp Just Blaze-t és a Heatmakerzt bízták meg, ők pedig hozták a kötelezőket. Azt viszont meg kell vallani, hogy a Diplomats nem töltött annyi időt a csúcson, mint a Wu, de nekik is kiterjedt hatásuk volt, évekig uralták a keleti partot és annak hangzásvilágát. A fentebb említett három MC mára a legenda státuszba avanzsált, akikre az új arcok jogosan néznek fel és inspirálódhatnak.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés