Kövess minket

Hiphop

Ők a kedvenc rappereid kedvenc rapperei

Kik lehetnek azok, akiktől még Eminem, Jay-Z vagy mondjuk Kendrick Lamar is leckéket venne?

Megosztva

Forrás:

Amikor meghalljuk a rapperek önajnározó szövegeit könnyen eshetünk abba a csapdába, hogy úgy gondoljuk: totál el vannak szállva maguktól és biztos nem tudnának olyan MC-t mondani, aki jobb náluk. Azonban ők is felnéznek valakikre, egy elődjükre, akik kitaposták nekik az utat, úgy adtak nekik leckéket a rímelés és szövegírás tekintetében, hogy nem is tudtak róla és mindjárt belopták magukat azon rapperek szívébe, akik ma stadionokat töltenek meg és toplistás rekordokat döntögetnek. Összeszedtük, hogy a szövegírók krémje kikre csettint elismerten, kiket hív gondolkodás nélkül a kedvencének.

Eminem

Az igazi Slim Shady esetében elég meghallgatnunk a ’Till I Collapse című számát, amiben felsorolja, hogy kiket tart a legjobbaknak: Redman, Jay-Z, 2Pac, Biggie, André 3000, Jadakiss, Kurupt, Nas és ő maga. Egy interjúban kibővítette a listát és hozzáadta még LL Cool J, a Run DMC, a Beastie Boys, Kool G Rap, Treach és Big Daddy Kane nevét is, amiből kiderül, hogy rengeteg legendás MC meghatározta a hangzását.

[vembed youtube=”8s0IMXqZGtM” ]Common

Amikor megkérdezték a chicagói rappert, hogy kit hívna a kedvenc rapperének, akkor az Illmatic albumával úttörőnek számító Nas-t mondta – miután félmondatban JAY-Z zsenialitását is elismerte. Az interjúban elárulta, hogy ha Nas szövegeit szépen kijegyzetelnénk, akkor kiállná az idő próbáját és olyan lenne, mint az irodalomkönyvek, amiket olvasgatunk. Commonnak és Nasty Nasnak végül az előbbi 2011-es albumán sikerült közös számot összehozniuk, ez lett a Ghetto Dreams.

[vembed youtube=”HX7NewfcUK4″ ]2 Chainz

Tity Boi-t is megkérdezték, hogy kik a kedvencei, amire elsőként a Geto Boys tagot, Scarface-t említette, majd az Outkastes André 3000-t, majd jöttek a kötelezők Nas, Pac és Biggie. Mivel Top 5-ot kértek tőle, leállították, ám még gyorsan hozzátette, hogy JAY-Z-t sem szabad lehagyni a listájáról – ha valaki a Def Jamnél van, akkor azért illik bemondani Hov nevét is.

[vembed youtube=”TAnN_lYxqFw” ]

Kendrick Lamar

K-Dotnak nekiszegezve A kérdést, nem érhet meglepetés: 2Pac. A szintén LA-ből származó rapperről elmondta, elképesztőnek tartja, hogy mennyire rezonálnak a szövegei más emberek érzéseivel és erről a motívumról kéne, hogy szóljon a zene. Biggie-t okossága, kreativitása miatt tartja az egyik legjobb rappernek, illetve a karizmáját, karakterét emelte ki, valamint, hogy milyen magas szintű önbizalommal dolgozott. JAY-Z-nél elárulta, hogy azért tartja különlegesnek, mert minden egyes számánál olyan, mintha egy beszélgetésed lenne a brooklyni legendával, míg Nas-t a történetmesélői skilljei miatt hozta fel, valamint, hogy milyen sokoldalúan tudja kifejezni magát. Eminemnél a rímelési technikát és a mesteri szóösszetételeket, szóválogatást tartja a legnagyobb erénynek – vele volt szerencséje együtt dolgozni a Love Game című számon.

[vembed youtube=”sTfuPF5SoCQ” ]Travis Scott

La Flame már többször hangoztatta, hogy nála az első számú kedvenc nem más, mint Kid Cudi, akinek hiába vannak érzelgős számai, Travis szerint Cudi akár JAY-Z-vel is felvenné a versenyt, ha rappelésre kerülne sor. Nagy pillanat lehetett a rapper életében, amikor sikerült összehozniuk a Through The Late Night című számukat a Birds in the Trap Sing McKnight albumra.

[vembed youtube=”6Ww9JuofTeY” ]JAY-Z

A New York-i legenda 2017-ben bekerült a Szövegírók Halhatatlan Csarnokába, amit egy másfél órás Twitter rohammal köszönt meg: mindenkit felsorolt, aki valaha hatással volt rá a hip-hopból. A listát több, mint 10 tweeten keresztül írta és olyan neveket vonultatott fel, mint Big L, Biggie (őt külön interjúban is megemlítette, mint kedvencét), Rakim, Big Daddy Kane, KRS One, Ice Cube, Chuck D, Nas, Pac, Eminem, Kurupt, Xzibit, Mos Def, Wu-Tang, Busta Rhymes, Snoop Dogg, stb. A lista végén – ami során megerősítette az olvasókat, hogy nem részeg – egy tweetben elárulta, hogy a valaha volt legjobb rapper nem más, mint Obama. Egyébként Mr. Carter annyira anti-social media, hogy azóta nem is tweetelt semmit, szóval itt simán visszakereshetitek, hogy a Ti kedvenc rapperetek, vajon felkerült-e a listára.

[vembed youtube=”393l5zWQULY” ]50 Cent

Fifty-nél a Top Five KRS One-t, Rakimot, Biggie-t, 2Pacot és Nas-t (akivel beefje is volt) foglalja magába, gyerekkorában pedig kifejezett KRS One fan volt, mivel a klasszikus The Bridge is Over című diss trackje olyan energikusra és kompetitívre sikerült, hogy egyből lenyűgözte – árulta el a Larry Kinggel készült interjújában.

[vembed youtube=”LNoitc9sjcc” ]J. Cole

Amikor megkérték, hogy sorolja fel a Top 3 kedvencét, nem bírt dűlőre jutni, mert rosszul érezte volna magát, ha bárkit ki kéne hagynia. A kedvence ettől függetlenül 2Pac, ő a numero uno, viszont utána már nincs priorizálva, egyszerűen csak sorolta a kedvenceit: Nas, Biggie, Jay-Z, André 3000. Valószínűleg a Pac-Nas-Biggie hármas senkit nem lep meg, hiszen a Born Sinner című albumán többször utalt Biggie-re (már a coveren is, illetve a Niggaz Know kb. egy Notorious Thugs feldolgozás), a Let Nas Downon pedig kijelenti: Pac olyan volt, mint Jézus és Nas írta a Bibliát.

[vembed youtube=”M9okrSfgMtA” ]Logic

Logicot a HipHopDX kapta el 2014-ben, hogy válaszolja meg, kik az aktuális kedvenc rapperei, ő pedig szerényen megkezdte a sort: Logic. Kis hatásszünet után azért még felsorolt 4-et a kedvencei közül, akik Drake, Kendrick, J. Cole és Kanye lett, de hozzátette, hogy ezt csak úgy első blikkre sorolta fel és bocsi, ha bárkit kihagy, imád mindenkit.

[vembed youtube=”Uqj1qj4uj9U” ]Snoop Dogg

Amikor 2017-ben Snoop épp a Neva Left albumát promózta Jimmy Kimmel talkshowjában, a műsorvezető nem volt rest megkérdezni a rappertől, hogy ki a Top 3 kedvenc rappere. Snoop némi gondolkodás után Slick Rickkel, Ice Cube-bal és Snoop Doggal válaszolt. Az interjúból azt is megtudhattuk, hogy Jimmy Spicer, Superrhymes című száma volt az, aminek hatására Snoop legelőször mikrofont akart ragadni, illetve, hogy első számát 11-12 évesen írta és I’m a Poetnek címezte, de elég szarul sikerült még saját bevallása szerint is.

[vembed youtube=”_CewfSiNw3g” ]Nas

A listán már annyiszor szereplő Nasra is sort kell kerítenünk. Dj Khaled még 2016 februárjában készített vele egy interjút, ahol a kedvenc albumait kérdezte a rappertől, ami pedig így fest:

Public Enemy – It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back

Erik B & Rakim – Paid in Full

KRS One – Criminal Minded

LL Cool J – Bad

Kool G Rap – Wanted: Dead or Alive

Big Daddy Kane – Long Live the Kane

Ice Cube – Death Certificate

Slick Rick – The Great Adventures of Slick Rick

Scarface – Mr. Scarface is Back

A Tribe Called Quest – People’s Instinctive Travels and the Paths of Rhythm

Ebből már látszik, hogy Nas kedvencei inkább a ’80-as és ’90-es évek rapperei, viszont egy másik interjúban elárulta, hogy Drake, Kendrick Lamar, Rick Ross, J. Cole és Lil Wayne jön be neki a legjobban az új generációs rapperek közül.

[vembed youtube=”eo0iodtx40U” ]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés