Kövess minket

Hiphop

Ők tartják életben az igazi gengszterrapet – 1. rész

Oké, hogy Kanye megölte 2007-ben, de azért vannak előadók, aki még mindig megéneklik a gengszteréletet!

Megosztva

Forrás:

2007-ben Kanye és 50 Cent egy eladási versenyben mérték össze, hogy ki az aktuális alfahím a hip-hopon belül, viszont a kritikusok többet láttak az eseményben, mint egyszerű farok méregetést: úgy gondolták, hogy ha a hátizsákos, divatról és egyetemi életről rapperelő Ye kerül ki győztesen, akkor leáldozott az addig meghatározó gengszter hip-hopnak, amit ki is képviselhetett volna jobban, mint Fifty. Az eladásokban végül Kanye felülkerekedett 50-n és jött a paradigmaváltás, hirtelen menő lett intellektussal, énektudással és mély érzésekkel rendelkezni a hip-hop mainstreamjében – ez egybefügg azzal, hogy egyre többen is kezdték hallgatni a műfajt, szélesebb közönséget, edukáltabb közeget is elért a rap. Az utóbbi években nem tudunk olyan előadót felmutatni, aki kizárólag gengszterrapper vonalon mozgott volna és ezzel szupersztárságig vitte volna, viszont némi kutakodás után találunk olyan előadókat, akik még mindig a jó öreg gangsta irányzatot képviselik és ritkán mozdulnak el bármiféle lágyabb irányba.

Freddie Gibbs

Személyes indíttatásból is Gangsta Gibbsszel kezdem a felsorolást, hisz az indianai Gary-ből származó rapper az egyik kedvencemmé avanzsált az évek alatt: 14 éve a szakmában és cseppnyit sem kopott a verbális 45-öse. A mixtape-jei és albumai egytől egyig a gengszteréletet mutatják be, amely drogokkal, nőkkel, fegyverekkel és erőszakkal vannak átitatva. A Shadow of a Doubt című albuma a 2015-ös év egyik legjobbja volt, amelyen többször is kifejezi, hogy rengeteg nője van, sose baszd el a matekot, ha drogügyletről van szó és akkor is sikeres lesz, ha örökkön örökké és plusz egy napig kell ezért dolgoznia. Érdekes módon viszont nem ez, hanem a Pinata lett legünnepeltebb munkássága, amelynek alapjaiért a Dilla-i hangzásáról ismert producer (és rapper), Madlib a felelős. A Dilla-t ismerők most feltehetik a kérdést: mégis a lágy, jazzes, soulos alapok hogyan férnek meg a vad gengszterkedéssel? A válasz: nagyon is. Kettejük szokatlan párosítása olyan egyveleget alkot, ahol az erőlködés nélküli, természetesnek vett rablási, gyilkossági, drogos utalások még nem jártak – nem véletlenül várják a rajongók epekedve a már bejelentett következő kollab albumot a két zsenitől.

[vembed youtube=”vbxcPy1qJTU” ]

Mozzy

A sacramentói rapper állítólag már 11 évesen a bűn útjára lépett, 16 évesen lövöldözésekben vett részt, egymás után tolta a cigiket, majd 2014-es letartóztatása után, 2015-ben 4 szóló projektet is kiadott (ezért az effortét a Complex az ő évét nevezte a legjobbnak a rapperek között), jelezve: elég volt az utcából, jöjjön a zene. A 31 éves rapper szereti a melankólikusabb alapokat, amiken viszont trú bűnözőbe tud kapcsolni, a klipekben pedig ritkán látni kocsik vagy a bandája nélkül, akikről elhiszed, hogy nem épp ministráns fiúk – ez leginkább a 6lack által jegyzett, Ex-Calling remixen látszódik/hallatszik. Megalapította a saját kiadóját, a Mozzy Recordsot, évente pedig legalább 3-4 projektben vesz részt, legyen szó szólóról vagy kollab cuccokról.

[vembed youtube=”3sCca4Yk59o” ]

YG

YG szülőföldje a gengszterrap bölcsője, Compton és a Twist My Fingaz című számában ki is jelenti: ő az egyetlen, akinek sikerült onnan kitörnie Dr. Dre segítsége nélkül. Ebben van igazság, viszont az első albumán, a My Krazy Life-on DJ Mustard töltötte be Dre szerepét, az ő alapjai szolgáltatták az album hangulatát, amelyet YG thug life attitűdje és rímei (amelyekben többször óvakodik a „c” betű kiejtésétől, hiszen blood bandatag) vezéreltek végképp a gengszter hip-hop felé. YG-t azóta meglőtték, kiadott még egy albumot és megalapította a saját kiadóját, a 4Hunnid-ot így elmondható, hogy nem telt eseménytelenül az utóbbi 4 éve. A lowriderjében viszont koránt sincs fékpedál, hiszen augusztusban jön a következő albuma, a Stay Dangerous, amelyről a Big Bank című, inkább a rádiónak szánt single már klipet is kapott.

[vembed youtube=”z61GFxVD8K4″ ]

Sad Boy Loko

Az imént említett YG-re könnyű rákötni a következő rappert, Sad Boy Loko-t, hiszen épp a comptoni rapper 4Hunnid kiadójánál dobálja ki a cuccait. A 2011-ben kiadott I’m Still Here-rel kreált magának egy szép kis hype-ot, amelyet meglovagolva sorban adta ki az utcaibbnál utcaibb cuccokat – ez végül a Gang Signs című számánál tetőzött, ahol annyi kézjelet látni, hogy egy jelbeszédes sírva fakadna. Ebben a számban a mexikói rapper kimaxolta kaliforniai gengszter klip fogalmát: lowriderek, flanel ingek, Kobe mez, Cortez csukák, fű, rendőrök és persze bandajelek mindenhol. Idén ő is új lemezzel fog érkezni, amelyről már kiadta Strictly Gangsta Shit című, szintén nem szerelmes sorokat tartalmazó számát.

[vembed youtube=”LeS5VL3f_Rc” ]

G-Perico

Ismét egy nyugati MC-t mutatunk be, aki a crip banda tagja, kinézetre (fürtös hajkorona) és hangra pedig egy modern DJ Quiket fedezhet fel benne az old school hip-hop rajongó. Perico egy olyan gengszter, aki már 13 évesen bandataggá vált, egyszer pedig meg is lőtték: a kocsijában kapták el, miközben hajnalban a gettóban krúzolgatott és a csipőjét érte egy lövés. Ritka, aki ilyen kritikus szituban józan gondolkodású maradt, G-Perico ilyen. Mivel próbaidőn volt és állítólag már azzal is meg lehet szegni, hogy téged meglőnek (furcsa, de hát ilyen ez a Murica), így a kórház kockázatos volt, mert tuti hívták volna a zsarukat. Végül csak bement a sürgősségire, ahol egy orvos megnézte a sebet, nem találta életveszélyesnek, majd kiment egy percre – itt valószínűleg a rendőrséget hívta, amit Perico nem akart megvárni, úgyhogy felkapott néhány orvosi kesztyűt és eszközt, majd elszelelt. A sebet nagyjából ellátta, majd pár óra múlva már egy fellépésen rappelt a közönségének, ahol még a sérüléséből csepegett a vér. G.A.N.G.S.T.A.S.H.I.T.

[vembed youtube=”QQzRU8IC0mg” ]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés