Kövess minket

Aztaa

Ősszel legalizálhatja a marihuánát Németország, már be is nyújtották a törvényjavaslatot

Megosztva

A kannabisz termesztésének és fogyasztásának úgynevezett ellenőrzött legalizálását javasolja a német kormány a törvényhozásnak – jelentette be Karl Lauterbach egészségügyi miniszter szerdán Berlinben.

A kormány ülésén elfogadott törvényjavaslat alapján Németország nem a „liberalizálás és kommercializálás” útjára lép, hanem szigorú szabályok mellett dekriminalizálja a kannabisztermesztést és -fogyasztást, és nagyszabású tájékoztató kampányt indít a kannabisz veszélyeiről – emelte ki a miniszter. A tervezett új szabályok szerint a kannabisz fogyasztása 18 éven felül lesz legális, de 21 éves korig csak korlátozott mértékben. Felnőttek legfeljebb három tő kendert termeszthetnek, kizárólag saját fogyasztásra. A termesztés másik legális formája a nem üzleti alapon működő, legfeljebb ötszáz fős szövetkezet lesz, amely a tagjait látja el kannabisszal.
    
A javaslat szerint a kannabisz birtoklása 25 grammig nem büntetendő. A szövetkezetek – úgynevezett kannabiszklubok – egyszerre legfeljebb 25 gramm, havonta összesen 50 gramm kannabiszt értékesíthetnek tagjaiknak. A javaslatot ősszel tárgyalja és még az idén el is fogadhatja a törvényhozás.
    
Karl Lauterbach kiemelte, hogy az utóbbi években a tiltás ellenére folyamatosan növekedett a fogyasztás, különösen a kiskorúak és a fiatal felnőttek körében, a kannabisszal kapcsolatos bűncselekmények egyre inkább megterhelik az igazságszolgáltatási rendszert, a feketepiacon pedig ismeretlen vagy veszélyes anyagokkal „felütött” termékek terjedtek el. Az új szabályok viszont „fordulópontot jelentenek a sajnos kudarcos kannabiszpolitikában” – tette hozzá. A több minisztérium együttműködésével kidolgozott rendszer révén Németország fontos lépést tesz a „haladó szellemiségű és a realitások talaján álló drogpolitika” felé, és elkerülheti a korábbi, köztük a hollandiai és az észak-amerikai legalizációs megoldások hibáit, így minden eddigi próbálkozásnál nagyobb eséllyel orvosolhatja a kannabisz termesztésével, értékesítésével és fogyasztásával összefüggő bajokat – húzta alá a miniszter.
    
A legfőbb cél a feketepiac visszaszorítása, az igazságszolgáltatási rendszer tehermentesítése és a gyermek-, az ifjúság- és az egészségvédelem erősítése. A 18 év alattiaknak továbbra is szigorúan tilos, a 18-21 év közöttieknek pedig korlátozottan legális a kannabisz fogyasztása – tette hozzá Karl Lauterbach, hangsúlyozva, hogy a fiatalkori rendszeres kannabiszfogyasztás súlyos egészségi kockázat, hiszen a kannabisz hatóanyaga – a tetrahydrocannabinol (THC) – anyagcsere-rendellenességeket idézhet elő a fiatal emberek agyában, hozzájárulva pszichés betegségek kialakulásához.
    
A fogyasztás ugyan szigorú korlátok között szabad lesz, de „ettől még veszélyes marad” – mondta a német egészségügyi miniszter.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés