Kövess minket

Hiphop

P’s interjú: mocskos New York-i hangzás Heves megye mélyéről

Az október 6-án, kazettán is megjelenő albumuk a Klasszikus Széklet Az Eredeti Recept Alapján nevet viseli.

Megosztva

Forrás:

Az Authentic Beatsből formálódó, P’sre keresztelt duó nevét nem nehéz megfejti: mindkettejük keresztneve Patrik, csak az egyik Pataki, míg a másik Osztafin (vagy szoroz a magyar?). A P’s elnevezésre könnyen ráköthető a 3,14, amely név mögött egy igazi szarok a trendre MC lakozik, akit a trappel ki lehet kergetni a világból. A formáció másik tagja az a P’ Da Boomhead, aki az MPC-vel egy-kettőre egy rideg brooklyni utcára varázsol minket és aki már a Rhythm Roulette magyar vonalában is letette a névjegyét. A srácok eddig is úgét toltak és az október 6-án megjelenő albumukkal, a Klasszikus Széklet Az Eredeti Recept Alapjánnal sem kívánnak eltérni attól a hangzástól, amellyel mostanra rengeteg földalatti arc lejátszási listájára kerültek fel. A velük készült interjúból kiderül, hogy milyen volt az indulás, meddig tartott összepakolni a lemezt és szó esik a nemrégiben elhunyt Kriptonról is.

Kezdjük az elején: honnan ismeritek egymást és mióta zenéltek együtt?

Boomhead: Egy általános iskolába jártunk, évfolyamtársak voltunk így már a látásból ismerés adott volt. Aztán Pí (3,14) beírogatott nekem, hogy jók a bítek, lenne-e kedv csinálni egy trekket vagy valami, de én lekoptattam mer’ akkoriban zabált mindent… (nevet) Sacc per kábé, erre egy évre teljesen véletlenül találkoztunk Gyöngyösön a piacnál. Pínek volt még 1 órája a buszig, ezért leültünk dohányozni, beszélgetni. Később intézett olyat, amiért több jár, mint egy gyilkosságért (földből nő). Az egyik ilyen bevásárláskor ültünk meg a ‘plázaparkban’ a ‘művház’ előtt, ahol nyomtam a bíteket telefonról, Pí pedig freestyleozott, beszartam. Mondtam is neki egyből, hogy majd jöjjön már át, csinálhatnánk egy zenét vagy valami. Mikor átjött akkor íródott az Aztabetyár című örökzöld és alakult meg a P’s mint formáció és itt kezdtük el az Aljas Dolgok A Földalól EP-t. Ez kész is lett laza másfél hónap alatt, de olyan is, azért szeretjük. (nevet) 2015 januárjától számoljuk a P’s-t, mint olyan, lassan 4 éve hogy együtt csapjuk a szennyet.

Én is a környéken nőttem fel és hallottam srácokról, akik próbálkoznak a rappel, de korántsem lettek annyira ismertek, mint Ti. Szerintetek miből gyökeredzik, hogy mostanra országszerte vágják az underground arcok a zenéiteket?

Boomhead: Klasszikus széklet az eredeti recept alapján, ez mindent elmond, úgy gondoljuk. Mocskos, eredeti, original, hamisítatlan, autentikus hiphop, kilencvenes évek, aranykor, analóg, igazi, szívből, kisujjból, zsigerből.

3,14: Nagyon király érzés, egyáltalán nem gondoltuk volna még anno, hogy ez lesz ami. Mindenesetre nagy fel mindenkinek, akinek átjön a mocsokszenny!

Gyöngyös nem olyan nagy város, érzitek, hogy nevet szereztetek magatoknak?

Boomhead: Gyöngyös és a hiphop kapcsolata ótvar szar. Semmi értelmes megmozdulás, rajtunk kívül semmi értelmes (nem popműanyaghabifos), tényleg hiphopnak nevezhető zene készítmény nincs. Ez meg is látszik az embereken… bornapok fo’ life… De tervezünk majd a jövőben egy kis sokalást, így a cimbikkel innen-onnan, de ez még a jövő zenéje. A kutya nem vág amúgy minket GyC-n, na jó, tisztelet a kivételeknek akiknek a nagyja haver.

Forrás:

Meséljetek kicsit az Authentic Beatsről: kik a tagjai, mikor kezdtétek az ipart, lesz-e közös albuma a kollekciónak?

Boomhead: Többen kezdtük, teljesen más felállásban. Eredetileg az „authenticbeats” P’ da Boomhead, vagyis én voltam személyesen, anno mikor kezdtem (kb. 2013 vége). Ebből lett aztán egy csapat: Slimface, IC, Medita kombó 2014-ben, majd ehhez csatlakozott később Pí is, 2015-be, Kripton pedig 2016 végén. Medita még az elején kivált a csoportból. IC nem is olyan rég, tavaly nyáron egyszer csak nem jelentkezett többet, eltűnt minden szó nélkül (él meg minden csak ratyi). (nevet) Jelenleg: Slimface, 3,14, P’ da Boomhead. Kripton Júniusban elment egy nyugisabb helyre, Nyugodj Békében Pajti! Az ő hiánya eléggé megnehezíti az Authentic album körüli munkálatokat, de gondolkozunk azért valami közös projekten természetesen.

Kriptonról tudnátok egy kicsit bővebben mesélni? Hogy ismertétek meg, mi a kedvenc sztoritok róla?

3,14: A legőszintébb ember volt. Dumáiban sokszor magamra ismerek, rettentően jól küldte a rapet, ilyen flow-val szerintem senki nem nyomta, tipik példája a szívből zenélésnek. Olyan embert sem láttam még, aki ilyen szinten függője az állatoknak, egyszerűen csúcs! Sajnos, csak párszor találkoztunk, de az felért bármivel! Nyugodj békében, szeretlek testvér!

Boomhead: Még nagyon rég, 2013 körül találtunk rá, ekkor Pí még a kanyarban sem volt. Már akkor szétfüggtük. Beszéltük is sokszor, hogy milyen jó lenne vele zenélni. Aztán körülbelül 2016-ban írhattam rá Dope-ra (ő csinálta akkoriban az alapokat Kripton alá) Soundcloudon. Innen jött az ismeretség. Elkezdtem dumálni Kripivel, megvolt az összhang egyből, ezek után kérdeztem be, hogy lenne-e kedve csatlakozni a krúhoz, annak ellenére hogy 500km-re voltunk egymástól. Természetesen minden habozás nélkül igent mondott. Ennek rettenetesen örültünk.

Szám szerint háromszor találkoztunk összesen, a nagy távolság miatt. De én mindennap beszélgettem vele, agyaltunk, terveztünk csináltuk a trekkeket. Nekem a legemlékezetesebb sztori az az első találkozás. Jöttek Gyöngyösre a barátnőjével (Iza innen is pacsi) rossz helyen szálltak le, kimentünk értük kocsival, amiből bömbölt a ‘Tisztelet az eredetinek’ c. Kripton trekk, így meg is ismert minket egyből. (nevet) Lent voltunk reggelig kb. a gariban, rappeltünk, sokaltunk, ettünk, ittunk jól éreztük magunkat nagyon.

A halála valami borzasztóan hirtelen jött. Én pont előző este beszéltem vele, hogy majd következő hónapban kimegyünk hozzájuk egy hétre a barátnőmmel. Aznap mikor eltávozott, pedig épp Izával beszéltük, hogy mivel lenne érdemesebb menni, és épp melóban mentem ki szünetre mikor írtak a vásárhelyi közös ismerősök, hogy mi történt. Teljesen felfoghatatlan, azóta se nagyon tudtuk elhinni. A halálának okait nem részletezném. Rengeteg mindennek a végpontja igazából. Hiányzik, de durván. Nyugodj békében Zsolti! Szeretünk, nem feledünk soha!

A zenéiteknek iszonyatos 90-es évekbeli New York-i underground feelingje van, mocskosabbnál mocskosabb alapokkal dolgoztok. Ki lenne az a külföldi előadó (lehet már elhunyt is), akivel legszívesebben szövegelnétek együtt/csinálnátok neki alapot?

Boomhead: Rengeteg arcnak csapnék bíteket. Lord Finesse-el szívesen lemennék gariba egy jam-re.

3,14: Konkrétan, aki a 90-es években kente a reppeket, minddel: Big Pun, KRS One, Quo, Illegal, LOTUG, DAS EFX, King Just, Redman, Jamal, Fugees, Sticky, Heltah Skeltah, meg hát ezek a legalja keménységek, rengeteg van. A nőkről nem is beszélve mekkorákat raktak pl. Queen Latifah, Bahamadia, Yo-Yo, Mc Lyte és társaik.

Mi a véleményetek az újabb irányzatokról, gondolok itt a trapre, emo rapre, déli hangzásra (Lil Wayne; UGK; stb.) vagy épp a mai mainstream rapperekről, mint például Kendrick Lamar vagy mondjuk Drake?

Boomhead:
Egyáltalán nem szeretem. Van pár cloud cucc, ami bizonyos szituációban adja, de nagy többségben öklendező mód van a cinektől. Lamarnak van pár száma, ami adja (nem trap).

3,14: Utálom, mint a szart, ahol meghallom, onnan távozom. Hallgathatatlannak tartom az egészet. Legyen szó magyarról vagy külföldiről.

Mikor szerettetek bele a hip-hopba?

3,14: Lehettem vagy 10 éves, nagybátyám takarította az autóját és üvöltött belőle a Delinquent Habits, meg a jó öreg Cypress. Ott mondtam, hogy ez kell nekem, azóta ezek mennek – kösz innen is Atika!

Boomhead: Kiskoromban. Passzolom az életkort, kicsi voltam, azt tudom. Cypress Hill, Skull and Bones (eredeti!!) kazi pörgött rengeteget, emellett volt egy kazi, amin mindenféle hiphop számok (Fugees, Snoop Dogg stb.) voltak rádióból felvéve, azokat nyomattam sokat.

Mostanra a hazai hip-hop szcéna nagyobb neveit is elértétek, így pl. van közös számotok Deego-val és Dj Geryssonnal, az érkező albumon, a Klasszikus Széklet Az Eredeti Recept Alapján-on pedig Deego mellett ott lesz még többek között Bobakrome, Ketioz, Phat és Kool Kasko is. Hogyan sikerült elérni őket? Személyesen is volt szerencsétek a srácokhoz? Volt olyan, akit mindenképp rajta akartatok tudni a lemezen?

Akiket megkerestünk az HRK barátunk és a Stereo Kollektív, Ketioz, Duffchy illetve Kool Kasko és Wakacorp. Bobakrome-mal volt tervben egy trekk még Kriptonnal közösen, csak nem jött össze valamiért. Aztán Kripton halála után elkezdtünk csinálni neki egy trekket, amire szeretett volna jönni ő is, így került az albumra Maszkurával együtt, aki szintén szeretett volna részt venni ebben. Ketioznak küldtünk pár bítet, amiből végül nem lett semmi. Ezután megcsinálták a ‘Szóköz’ c. trekket. Itt jött a képbe Phat is. Deego pedig Duffchyn keresztül talált meg először az ő albumára. Innen jött az ötlet, hogy legyen a miénkre egy Deego-Duffchy kombó.

[vembed youtube=”3b2Bd9buNOA” ]

Meddig tartott és mennyire volt nehéz összehozni a lemezt?

2015. március 17-én kezdtük el a klasszikust. Rengeteg dolog történt azóta velünk. Tényleg, lenyűgözően sok minden. Sok fennakadás volt, nagyon sok, Pí eléggé nem törődöm módba nyomta az elmúlt pár évet, emiatt nem haladt a projekt sokáig csak hébe-hóba. Közben lett egy garázs, munka mindenkinek, Boomhead közben megcsinálta a stúdiót. Ide lemegyünk Boomhead hozza a stud nagyrészét (sporttáska hegyek), Pí hozza a sört és a többi hozzávalót. Mindent összerakunk (Pí a söröket, Pé a studot) aztán elszívunk egy cigit, cisszen a sör, készül a beat, izzik a májk. Hárman béreljük egyébként ezt a garázst.

[vembed youtube=”w3eUCU1uW7A” ]A Klasszikus Széklet Az Eredeti Recept Alapján album hol lesz elérhető és kajak lesz kazettás?

Előreláthatólag október 6-án jelenik meg és természetesen kazin, ráadásul dupla, mert egyre nem fér rá a 117 perc. Fent lesz az összes ilyen streaming oldalon, és persze majd Youtube-on is.

Boomhead, mesélj egy kicsit a szakmádról, mióta producerkedsz, kinek dobálod az alapokat, ki a kedvenc producer és van-e favorit, általad kreált bít?

2013-ban, még anyumék gépén kezdtem. Elég sok arcot sikerült már megtalálni vagy épp találtak be engem. Elsősorban magunknak csinálom az instrukat, fullba mindet, aztán ha a többiek nem csinálnak semmit 40 beat után, akkor körbekérdezek, hogy kell-e valakinek, vagy ha valaki betalál. Kedvenc producer rengeteg van: Lord Finesse, Damu the Fudgemunk, Easy Mo Bee, Nick Wiz, stb., sokan mások a 90-esekből. Itthonról: One Shot, Herring Franky, Bluntone, így hiretelen.

Sajátból meg a beatjeim fele kedvenc, de például authenticbeats_instrumental 1303, authenticbeats_instrumental 1333, mpcbeat126, mpcbeat19, ezeket nagyon szeretem. Az mpcbeat19 az albumon lesz hallható, az Eldugult lefolyó beat lesz, az mpcbeat126 a Még mindig írok alap, a többi meg a gépen pihen – egyelőre.

[vembed youtube=”mstueos0jWw” ]3,14, mikor írtad az első szöveged és kiknek bírjátok a leginkább a flowját, stílusát és zenéit?

2015 elején írtam az első vakert, az Aztabetyárt. Sokan kurva jó dumákat tudnak írni, főleg azok között bukkanok rá mostanában királyokra, akiknek szűk a hallgatósági köre, olckúl. Nincsen kedvencem, de sok arcnak csípjuk a cuccait: Hurka, Herringfranky, Stereoká, Tusp, Duffchy, Baljós, Spock, Oneshot, Májkrém, Inka, Bluntone, Slow Village,Leplezett, Kannabiznisz, Sixfeet, Akster, Faktor, Dominouno, Das, Lustabítek, Bobafett, Ready, Loco, lehet szemezgetni.

Az Authentic Beats Alive Here hidegrázós és félelmetes hangulatú track, a klipje mégis egy laza, chilles napotokat mutatja be. Mesélnétek, hogy hol nyomtátok el és milyen volt a „forgatás”?

3,14: A Secret Reality névre hallgató megmozdulás szervezett egy 3 napos bulit Délegyházán, Beton Kemping néven. Tópart, kurva sok MC, de kajak rengetegen ott voltunk, családias légkör, stb. Kár, hogy a dolgok 98%-a nincs meg, a klipből rémlik a helyszín is. (nevet) Azt hiszem a második napon kezdtük el csinálni a videót, olyan rottyon, hogy szemtelen. Kocsiba beültünk, Bodó Márk (Independent Videos) meg az ablakon lógott ki, lógott be, motorháztetőn fetrengett miközben vette a cuccot. Arra pont emlékszem, ahogyan helyezkedett a kocsi elején, teljes testsúllyal rátenyerelve az amúgy is repedt szélvédőre és konkrétan hajlott az egész üveg, amin befostam, hogy ez miért nem törik be? Köptük neki ahogy kell, közben eső is jött egy kevés, Boomhead húzta a lyukát keményen, hogy az MPC-vel ne ázzon vagy akármi. Akster spanunk is odatársult, mert élte a hétvégét, Ádi kománk is látható a klipbe sokalni (napszemüveges forma), és pont itt volt Amelie Koreából, Slimface barátnője, aki énekel a trekkben. Szóval ez nagyon fasza lett, hogy megbírtuk ezt csinálni így közösen, ilyen formában. Csak a Real!

Boomhead: Secret Reality, Beton Kemping, Délegyháza – nekem erről a legszebb képem az a reggel. Én a kocsiban aludtam, mikor kiszálltam majdnem szívrohamot kaptam, mert megijedtem Kriptontól, aki a kocsitetőn hálózsákban szunyókált. Jó kis esemény volt. A klipforgatás meg a szokásos csapjunk össze gyorsan valami történetet.

Szoktak fellépéseitek lenni? Melóztok a zenei karrier mellett?

Boomhead: Volt már egy kettő fellépés, meg lesz is minden bizonnyal. Annyira nem vészes összeegyeztetni a melóval, kicsit ritkábban van időnk összeülni, de igyekszünk minél többször.

3,14: Én beadtam az önéletrajzom a Parlamentbe, de azt mondták az ilyen fajta korrupciónak helye nincs, így ilyen csicska gyárakba dolgozom meg hasonló. Már amikor.

Boomhead
: Komoly raktár.

Forrás:

Hip-hopon kívül milyen zenekarokat hallgattok még?

Boomhead: Én több műfajt is pörgetek. Jazz, soul, funky, reggae vegyesbe.

3,14
: Europe-tól Elvisig minden. Jazz, imádom a gospel-t is, egyszer voltam egy ilyen koncerten Gyöngyösön, befostam mit rak az emberre. Country, de igazából minden, amiben van hangszer, és régi, szeretem nagyjából. (nevet)

[vembed youtube=”RS9r3nkK2dY” ]Uccsó üzenet?

Éljenek a 90-es évek, örökre! Tisztelet mindenkinek, aki nem a mai trendeket követi, aki így tesz, az maradjon is így, aki meg nem az elég szomorú! Bőnadrágot mindenkire, béke, tisztelet, ecetera, lófasz.

Forrás:

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés