Kövess minket

Stílus

Rapperek ikonikus ruhadarabjai és kiegészítői a ’90-es évekből

Pac bandanájától kezdve Biggie Coogi pulcsiján át egészen MC Hammer gatyájáig

Megosztva

Forrás:

A rapperek saját kezűleg hoznak divatba nagyon sok dolgot, és itt most nem csak Ogli G-re és a sapkára gondolok, amit állandóan hord.  Van, hogy elég egyszer megjelenniük valamilyen kirívóban és divatot teremtenek, de néha huzamosabb ideig viselnek valamit, hogy növeljék a népszerűségét és örökre az imidzsükhöz forrjon. A lista egészen hosszú, így inkább kettéválasztottam: most megnézzük, hogy mi újság a hip-hop aranykorának titulált korszakkal, a ’90-es évekkel, majd egy másik cikkben a millennium utáni ruhadarabokra kerül sor.

Az egyik első legendás viselet egyértelműen MC Hammeré, akinek nadrágjára még évtizedekkel később is úgy utalnak, hogy „MC Hammer gatya”. Az úgynevezett dropcrotch nadrágra az a jellemző, hogy a lába közötti résznél a szabás egészen a lelóg, kb. comb közepéig vagy még tovább. Az ilyen melegítők egyébként reneszánszukat élték a 2010-es évek elején, akkor sokan török gatyának hívták, de szerencsére nem voltak annyira csillogósak, mint Hammeré.

Forrás:

A Kriss Kross amerikai rapduó elképesztő sikereket értek el a Jump című slágerükkel, pedig a group két tagja mindössze 12 és 13 éves volt. Az albumaikkal egész szép sikereket értek el, de a divatban is megmutatták, hogy egyedinek számítanak. Ők voltak azok a srácok, akik elkezdték visszafele hordani a farmerüket. Ez pontosan olyan hülyén néz ki, mint ahogy hangzik, de fiatalság, bolondság.

Forrás:

A Mobb Deep queensi duó rengeteg klasszikus trekket adott a rapszakmának és volt szerencséjük a divatjára is benyomást tenni. Még mielőtt mindenki valamilyen szponzorációs együttműködés után nézett volna sportszergyártókkal vagy italmárkákkal, ők megcsinálták a saját mezüket, ezzel a felirattal: HENNESSY. Semmilyen ellenértéket nem vártak ezért, mindössze ki akarták fejezni, hogy ennyire nagyban vannak. Sikerült.

Forrás:

A politikai hip-hop egyik kimagasló csapata, a Public Enemy Chuck D szövegeitől ért el azokra a magaslatokra, ahol jelenleg is tanyázik. A csapat hypemanje, Flavor Flav viszont a pofázásával és öltözködésével nyújtott maradandót. Ő volt az, aki mindig valamilyen extravagáns fejfedővel jelent meg, de a groteszk módon eltúlzott óranyaklánca volt az, amiről bármikor meg lehetett ismerni.

Forrás:

Ha csillogó dolgok, akkor Puff Daddy. A Mo’ Money Mo’ Problems klipjében sikerült ezt kimaxolnia, ahol fényes, futurisztikus háttér előtt, pirosan és sárgán fénylő ruhában ropják Mase-zel, miközben sí szemüveget viselnek. Diddy amúgy is szeret extravagánsan öltözködni és a hatalmas bundáktól sem riad vissza, így a low-key divatdiktátor titulust is simán magára aggathatja, oly sok másik mellett.

Forrás:

Biggie-nek rengeteg felejthetetlen stílusmomentuma volt: a pálcája (bár ezt egészségügyi okokból is használta), a Bad Boy meze, a gyönyörű öltönyei. Ezek közül azonban messze a legemlékezetesebb a Coogi márkájú pulóvere, amelyen a minták és a színek egy teljes kavalkádot alkotnak, de mégis esztétikusnak hatnak. Azzal pedig, hogy a fotózáson épp a pénzét számolja, miközben ez van rajta, teljesen azt a hatást kelti, mintha csak felkapta volna otthonról az amúgy méregdrága pulcsit.

Forrás:

Ha már volt Biggie, jöjjön 2Pac is. Sokat nem kell találgatni, mit fogok kiemelni, hiszen az elől megkötött fejkendője, bandanája, annyira összenőtt vele, mint a hasán lévő Thug Life tetkó. Pac mindig is egy forradalmár lelkével bírt, a divatban is szeretett újítani. Volt, hogy drága öltönyökben nyomult, máskor elég volt egy fehér trikó, hawaii-ing, és ki tudná elfelejteni a csodás bőrmellényét, de egyik sem köthető annyira hozzá, mint a fejkendője.

[iembed f=8]Jó, jó, nem a ’90-es évek, de muszáj megemlítenem: Run-D.M.C. és az Adidas. Fekete Adidas melegítő felső, rajta az alkarnyi vastagságú aranylánc, a fejükön pedig kalap és halászsapka. Lábbeli? Csak és kizárólag Adidas Superstar, fűző nélkül! A srácoknak még egy külön számuk is van, azzal a címmel, hogy My Adidas, ennyire komolyan gondolták. Viszont, ha már ezt megemlítettem, akkor muszáj vagyok az N.W.A., a világ legveszélyesebb rapcsapatának a kiegészítőjét is: a Raiders sapkát és dzsekit. A Raiders amúgy is a legvadabb szurkoló táborral rendelkezett, de a srácok rádobtak még egy lapáttal.

Forrás:

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük