Kövess minket

Aztaa

Rászokhattak a kokainra a cápák Floridában – állítják a tudósok

Megosztva

A Florida Keys térségében élő cápák a tudósok szerint kólafüggők lehetnek.

A szokatlan jelenséget a Discovery egy hamarosan induló tévéműsorában fogják vizsgálni, melyben a szakértők azt állítják, hogy a drogkereskedők által a tengerekbe dobott nagy drogcsomagok a halakra, cápákra és más tengeri élőlényekre is hatással vannak. A drogok óceánba dobásával egyre gyakoribbá válik a jelenség.

Ha ezek a kokainbálák a szennyezés forrásai, akkor nagyon valószínű, hogy a cápákra hatással lehet ez a vegyi anyag. A kokain annyira könnyen oldódik, hogy bármelyik ilyen csomag csak egy kicsit is kinyílik, a drog a vízbe kerül” – mondta Dr Tracy Fanara a tévéműsor vezetője.

Júniusban a parti őrség Miami partjainál 14 ezer kiló, több mint 186 millió dollár értékű kokaint talált. Bár a tengeri szakértők nem biztosak abban, hogy a cápák ezeket a kokainbálákat majszolják, azt mondták, hogy a kilátás, hogy a drog hatással van rájuk, több mint „sima találgatás”.

Ez egy megkapó szalagcím, hogy rávilágítson egy valódi problémára, arra, hogy minden, amit használunk, amit gyártunk, amit a szervezetünkbe juttatunk, a szennyvízfolyamokba és a természetes vízekbe kerül, és ezek a vízi élőlények, akiktől függ a túlélésünk, aztán ki vannak téve ennek” – mondja Dr. Fanara.

Hozzátette azt is, hogy a vízáramlatok miatt nagy a valószínűsége annak, hogy a cápák kapcsolatba kerülnek ezekkel a drogokkal, és egy kísérletet is szervezett, amelynek során hasonló kinézetű bálákat dobtak a vízbe, hogy lássák, hogyan reagálnak a cápák. A kutatók a kokainhoz hasonló stimulálószert is használtak, hogy lássák, hogyan változik a cápák viselkedése. A CBS Newsnak nyilatkozva Dr. Fanara elmondta, hogy „valóban észrevettek néhány furcsa viselkedést„.

De nem lehet tudni, hogy a cápák viselkedésének megváltozása összefüggésbe hozható-e a kokainnak való kitettséggel, vagy csak véletlen egybeesés volt” – tette hozzá. „Mindenképpen több kutatást kell végezni„.

(The Guardian)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés