Kövess minket

Aztaa

Spottie Wifi a legjobb (és egyetlen) CryptoPunk rapper, aki NFT-vel írt történelmet a zenében

Megosztva

Mig Mora a kései 2000-es évek és korai 2010-es évek elején próbált betörni a zeneiparba, ám az ajtó minden igyekezete ellenére is csak résnyire nyílt ki: 2012-ben kiadta a Music For The End Of The World című debütáló lemezét, ám a nagyközönség számára rejtve maradtak a skilljei. A chicagói rapper fogta magát és elköltözött Brooklynba, ahol munkát vállalt, a zenei karrierjét pedig elengedte – de mint később kiderült, “mindössze” 9 évig, amikor is a kripto-őrületnek köszönhetően beírhatta magát a zene történelembe.

Spottie Wifi első albumának, az I’m Spottie-nak az album coverje

Mora 2017-ben kezdett el Bitcoinnal kereskedni, épp azelőtt, hogy beszakadt volna, így a beleölt befektetése iszonyat veszteséges lett, de az új technológiába vetett hitét nem ingatta meg és inkább még többet és többet vett a kriptóból az elkövetkezendő években. Idén januárban már bőven túlhozta a befektetett pénzét és kilábalt a financiális káoszból. Új befektetések után nézett és megtetszett neki az NFT-k körül kialakuló egyre nagyobb őrület, így vásárolt egy, az NFT-k világában elementárisnak számító CryptoPunk-ot. Ő lett a hivatalos birtokosa a CryptoPunk 5528-nak, ami egy sapkás forma, arcán néhány pöttyel.

CryptoPunk 5528

Elmondása szerint 10 000 CryptoPunk közül csak 124-nek vannak pöttyök az arcán, ami nagyon különlegesnek számít, ára pedig 27 ETH volt, ami akkoriban 40 000 dollárt konstatált. Először csak egy vagyontárgyként tekintett a megvásárolt eszközre, de később meglátta a lehetőséget a CryptoPunk közösségben. Mindenki indentitást, egy perszónát épít a CryptoPunkja mögé, ezért eljátszott a gondolattal, hogy mi lenne, ha összekapcsolná a korábbi zenei múltját a saját CryptoPunkjával? Az eredmény az első CryptoPunk rapper, akinek már az első fellépése is megvolt! Mora eképp bontja ki a saját CryptoPunkjának karakterét: ő egy underdog, akinek bár mások által gyengeségnek gondolt pöttyök vannak az arcán, ő mégis erőt kovácsolt belőle és bizonyítási vágyat gerjesztett benne. Ezért lehet, hogy a karakter korábban internetes karbantartással foglalkozott, ám mostanra befutott rapper lett – a neve is innen, Spottie Wifi. Spottie egy másik univerzumban, a digitális világban nőtt fel, ám felfedezett egy portált, aminek segítségével képes átjönni a való világba, amelyben mi, emberek is élünk. Ezért lehet, hogy Spottie zenéje nemcsak az NFT-k világában, de a miénkben is létezik, ezért elérhető pl. Spotify-on.

És hogy miért olyan komoly dolog ez, hogy Mora önmagát már, mint zenetörténelmi pionírnak is nevezheti? Mert az NFT-k világában ő alkotta meg először és futtatta fel a rapper karakterét, akinek első, 7 számos dropja egy perc alatt több pénzt hozott, mint Mora korábbi zenei karrierje összesen – 192 000 dollárt. Természetesen, maga az album sem egy egyszerű zenei mű, amit mondjuk Spotify-on meghallgat az ember (mondjuk erre is van lehetőség). Az eladott album 7 számot és további 24 remixet tartalmaz az I’m Spottie számához, amelyek nincsenek az albumon, így még ritkábbak és értékesebbek. Az NFT-k világában JPEG-ekkel és képekkel állandóan így kereskednek, de zenével még nem történt hasonló megközelítés. Azzal, hogy megvásároltad a lemezt, nemcsak egyedileg birtoklod egy bizonyos zene (pl. az I’m Spottie track 17. remixét) jogait, de totál szabadon fel is használhatod azt: jogdíj megfizetése nélkül felhasználod filmekben, YouTube videókban, reklámokban vagy akár tovább is értékesítheted. Ez persze magával vonzza azt a kérdéskört is, hogy mi van, ha nem kívánatos, a rapper karakterére veszélyes (pl. szélsőjobbos szervezetek) kezekbe kerül az anyag és hátrányosan használják fel. Mora emiatt nem izgul, elmondása szerint ez benne van a pakliban, viszont a lehetőségek tárháza sokkal szélesebb, mint a veszély palettája – legalábbis egyelőre így látja. 

A siker nem egyik pillanatról a másikra jött meg Mora számára. Amikor bevásárolta magát a CryptoPunk közösségbe nem állt meg, ugyanis egy másik népszerű világba, a Bored Ape Yacht Clubba is tagságot vett magának, majd mindkét közegben nagyon aktív szerepet vállalt – Twitter Space-en és Discord-on tartották a kapcsolatot. Később aztán a Gutter Cat Gang-be is beszállt. Ezután kezdett el zenéket írni, van, amiben épp valamelyik közösséget élteti: a Christie’s (PUNKS Anthem) a CryptoPunk közösségnek, az Elite Ape pedig a Bored Ape-nek szól. A Bored Ape közösség egyébként szeptember 9-én tartott egy aukciót, aminek keretében több, mint 100 NFT-t elárvereztek, a bevétel pedig 24 millió dollár körülre tehető. Ezért is volt mit ünnepelniük, amit egy digitális bulival ünnepeltek meg, ahol 10 000 NFT volt jelen, a fellépő pedig Spottie volt. Mora a jövőben még inkább ráfekszik a Spottie körüli világ megalkotására: jobban kinyitja a háttértörténetét, új karaktereket képez köré, új zenéket fog kidobni és tovább tágítja a Spottieverse-t.


(Complex)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés