Keresés

NBA játékosok diétája: paleo vs. vega

Galó Kristóf- 2017.12.01. 16:20
Zsákolni nem fogsz tudni tőle, de azért egy próbát megér!

2014 nyara az NBA-ben: 4 évvel azután, hogy LeBron James a tehetségét átvitte Miamiba, úgy gondolta ideje visszatérni a gyökerekhez, így ismét a Cleveland Cavaliers csapatához szegődött. Ám nem ez volt az egyetlen gyökerekhez való visszatérése, hiszen – sok más játékoshoz hasonlóan – belevágott a paleo diétába, ami pedig arról szól, hogy hasonlóan táplálkozzunk, mint a paleolit-kori emberek.

Az egész egy skinny LeBron képpel kezdődött, amikor is James egy olyan képet posztolt magáról Instára, amin szinte sokkolta a rajongóit, hiszen az addig egyedülálló izomzatáról és a pályán mutatott mozgékonyságáról ismert szupersztár meglepően vékonynak festett.

Skinny LeBron
Jöttek a találgatások: megviselte volna, hogy nem nyert 3-peatet a Heattel; mennyire fog ez kihatni a játékára; visszakapják-e még a régi, domináns LeBront? A válaszok: nem; semennyire; igen. Kiderült ugyanis, hogy LeBron a paleo-diéta legújabb elöljárója volt és 2014 nyarán, 67 napig nem evett cukrot, szénhidrátot vagy tejtermékeket. Helyettük kizárólag húst, halat, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztott – elmondása szerint az egész nyara egy hatalmas mentális jellegű kihívás volt. Az eredmény? Egy sokkal gyorsabb, vékonyabb és halálosabb James a pályán. A parketten nyújtott átlagán nem nagyon látszott meg ez (mindössze gólpassz és blokk átlaga javult), de szinte megfiatalodott az akkor 30 éves legenda. 

King James vacsorája: homár saláta mangós chutney-val

Egy év alatti fejlődés
Az egészséges zsírsavakban gazdag étrendet kezdte el követni Carmelo Anthony, valamint Ray Allen is, akik szintén rengeteget szálkásodtak ennek köszönhetően. Ha ez a célod, mindenképp ajánljuk!

Most ugorjunk egy másik szupersztár életébe, akinek karrierje sokáig összeforrt LeBronéval: Kyrie Irving. Ő az, aki szentül hiszi, hogy a föld lapos, illetve saját rivaldafény reményében elhagyta a Cleveland Cavalierst és így LeBron árnyékát, hogy ebben az idényben a Boston Celtics vezérévé lépjen elő – el kell ismernünk, sikeresen. Kyrie és a Celtics ligaelsők és talán egy új diéta áll a háttérben: megjelent a vega-diéta.

Kyrie Irving
Még októberben árulta el Irving, hogy inkább a vega életmód felé fordul, hátat fordítva az állatoknak. Szakítani akart a tradicionális táplálkozással és úgy érzi, hogy az energiája az egekben, plusz nagyon jól érzi magát a testében. Edzője, Brad Stevens is pozitívan nyilatkozott az új étrendről, hiszen a játékbeli javulását ő is elismerte és az új táplálkozási szokása szerinte is nagy szerepet játszik ebben. Irving csapattársa, Jaylen Brown is teljesen vega életmódot folytat már egyetemista kora óta, de a Portland Trail Blazers sztárja, Damian Lillard is ezt választotta még a nyár elején. Lillard azt mondta, hogy azért váltott vega táplálkozásra, mert tisztábban szeretne enni, könnyebben akar játszani és az izületeit is kímélné. A fentebb említett játékosok mellett Wilson Chandler, Al Jefferson, Garrett Temple, Enes Kanter, JaVale McGee és Jahlil Okafor is váltottak.

Hozzászólások

Érdekes lehet