Kövess minket

Stílus

Stormzy egy Banksy-s mellényben írt történelmet a Glastonbury fesztiválon

Hab a tortán: nem is tudta, hogy a művész készítette az egyedi mellényt.

Megosztva

Forrás:

Stormzy a grime szakma egyik legforróbb neve, a kritikusok és a közönség is egyaránt elismerik, mint kiváló szövegírót, rappert és showmant, ráadásul ő volt az első, aki grime rapperként a brit toplisták élére került a 2017-es Gang Signs & Prayers albumával. A napokban egy újabb rekordot sikerült az önéletrajzába írnia, hiszen ő lett az első szóló, brit fekete előadó, akit, mint headlinert hívtak meg a 48 éve futó Glastonbury fesztiválra. Az Angliában megrendezett fesztiválon olyan nevek fordultak már meg, mint Dua Lipa, The xx, Tame Impala, Pharrell Williams, Skepta, Run The Jewels, Dizzee Rascal vagy Johnny Cash, Rage Against the Machine, Cypress Hill, Robbie Williams, James Brown. Mint a felsorolásból is látható, a fesztiválnak közel sem idegenek a hip-hop fellépők – idén még a Wu-Tang Clan is tiszteletét tette -, de úgy látszik eddig pl. Skeptát vagy Dizzee Rascalt nem merték megtenni headlinernek, ám Stormzy személyében elérkezettnek látták az időt, hogy még inkább befogadják a grime szcénát. A grime keresztapjának kikiáltott Wiley egyébként korántsem vette zokon, hogy őt eddig nem kérték fel, óriási elismerésnek érzi ezt a szakma iránt és nagyon büszke Stormzy-ra. A történelmet író londoni rapper egy másik fontos kitüntetést is elért a fellépésével, mivel mindössze 25 évesen sikerült szóló előadóként nagyszínpadra lépnie csúcsidőben – nála az egyetlen fiatalabb szóló headliner David Bowie volt, 24 évével.

[vembed youtube=”DxsjQ967kV8″ ]A fellépését balett show is kísérte, a rapper pedig többször megállt, hogy felemelje a rendszer ellen a hangját és politikai üzeneteket közvetítsen – ez mondjuk kifordítva a VOLT-on is jelen volt. A Vossi Bop című számánál például a közönséggel ordíttatta el, hogy fuck the government and fuck Boris. Boris alatt azt a Boris Johnson parlamenti képviselőt érti, aki a Brexitnek lett az arca, amely politika lépést Stormzy többször is élesen bírált.

[twitter]https://twitter.com/UsmanA__/status/1144736387872243713[/twitter]
Stormzy nemcsak a szavaival volt rendszerkritikus, de öltözködésében is: egy pengeálló mellényt viselt, amelyre az Egyesült Királyság zászlója volt felfestve. Ez egy direkt utalás a Britanniában uralkodó késes támadások krízisére, amely ellen szintén rappelt már a 2018-ban a Szigeten is fellépő londoni kiválóság. A mellény sztoriján csavar egyet az a tény, hogy Stormzy nem is tudta, hogy a világhírű, erősen rendszer- és társadalomkritikus műveiről ismert Banksy készítette a mellényt. Miután rájött, csak annyit közölt Twitteren: „Kibaszottul elakadt a szavam”. Banksy Instagramra is vitte a mellényben pózoló Stormzy-t, aláírásnak pedig a következőt szánta: „Csináltam egy egyedi, pengeálló mellényt és azon gondolkoztam, ki is vehetné fel? Stormzy a Glastonbury-n.” Természetesen Stormzy nem tudta megállni, hogy ne biggyesszen egy hálálkodó kommentet a művész képe alá: „El sem tudod képzelni, hogy mit jelent ez nekem. Úgy érzem, mintha ez az egész egy álom lenne. Megtisztelsz és hálás vagyok, köszönöm, nem jutok szavakhoz. Örömkönnyek!”

[instagram]BzS7TrSHL_d[/instagram]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés