Kövess minket

Hiphop

Suge Knight életét végigkísérte az erőszak, és ez is okozta végül a vesztét

Suge Knight lecsúszásának története.

Megosztva

Forrás:

Marion Hugh Knight Jr., vagy más néven Suge Knight nem egy kedves ember. Gyilkos, erőszaktevő, zsaroló és bandatag – többek között. A kialakult jellemét lehetne arra fogni, hogy az erőszak mindennapos volt nála már gyerekként is, hiszen Compton utcáin felnőve gyakran szembesült azzal, hogy az erőszak jó megoldás. Azonban rengeteg olyan dolgot tett, amit semmivel sem lehet igazolni, főleg, hogy nem egy embert ismerünk, aki hasonló körülmények közül érkezett és nem vált belőle egy ilyen erőszakos figura.

Knight tehát Comptonból származik, ahol már fiatalkorában bekebelezte a bandaélet, ekkor döntötte el, hogy kizárólag a Blood banda piros színét akarja magán viselni. Jól jött ez, amikor később erőt kellett demonstrálnia, a bandatagok pedig mindig ott álltak mögötte. A mára 52 éves Suge ígéretes focikarriert kezdett építeni, hiszen már gimiben a tojáslabda szerelmese lett, majd a törekvését még egyetemre is továbbvitte. A Las Vegas-i egyetemen játszott védőként, nem akárhogy: az év újoncának választották Vegasban és a védelem kapitánya is lett. Az NFL-be nem jutott be a drafton, de a Los Angeles Rams elhívta az edzőtáborába, igaz nem vált be, így utánpótlás játékos lett – konkrétan a cserék cseréje. Ez jól is jött, főleg mikor 1987-ben a játékosok sztrájkolni kezdtek, így jött el Suge ideje. 2 meccs erejéig az NFL-ben mutathatta meg, hogy mit tud és valószínűleg életében először és utoljára jóra használhatta fel a benne lakozó állatot és kifizetődhetett az erőszakossága.

Forrás:

Miután a focikarrier zátonyra futott egy másabb életformát szeretett volna kiépíteni, így jöhetett a zeneipar. Promóterként és testőrként kezdett el dolgozni az első nagyobb csekkje pedig az egyik legnagyobb egyszámos fenomén nevéhez köthető, Vanilla Ice-hoz. Az Ice Ice Baby szövegéhez ugyanis Suge egyik ügyfelének is köze volt, így részesedéshez jutottak a bevételekből – főleg miután Knight állítólag egy kiadós és tartalmas beszélgetést zavart le Ice-szal egy hotel erkélyén, amikor a rappernek másodgondolatai támadtak a fizetést illetően. Az erőszak tehát megint megoldás volt Suge-nál. Ezzel a mozdulattal azonban megvetette a lábát a zeneiparban és lehetősége nyílt a hip-hopba is belátást nyerni. Így történhetett, hogy létrehozott egy kisebb kiadót, ahová olyan west coast legendákat szerzett meg, mint Dj Quik vagy épp The D.O.C. – az utóbbin keresztül aztán egyenes út vezetett a világ legveszélyesebbnek kikiáltott bandájához, az N.W.A-hez.

Ekkoriban az N.W.A. az Eazy-E és Jerry Heller által vezetett Ruthless kiadónál volt, de Dr. Dre és Ice Cube már régóta ott akarták hagyni. Mivel Suge-nak szüksége volt legalább az egyikre, hogy igazán beindítsa a zenei karrierjét, így Eazy-E-hez is bekopogott néhány haverjával, hogy az erőszak ismét megoldást jelenthessen Knight életében. Eazy elengedte Dr. Dre-t, aki vitte magával The D.O.C-t és Michel’le-t is, majd Suge-gal megalapították a Death Row Recordsot. Ez a kiadó aztán 1991-től meghatározó szerepet töltött be a hip-hopban, hiszen olyan előadók cuccait dobta ki, mint Dr. Dre vagy Snoop Dogg – már az ő két debütáló albumainak jogából évekig el lehetne tengetni az életet. Persze Suge többet akart és felfigyelt 2Pac munkásságára is. Mikor 1994-ben 2Pacot megvádolták szexuális erőszakkal, majd még meg is lőtték, úgy tűnt, hogy a rapper eléri a mélypontot. Azonban Suge a jóságos megmentő szerepét öltötte magára és letette az óvadékot a zenészért, azzal a kitétellel, hogy cserébe le kell szerződnie a Death Rowhoz. Nehéz döntés: vagy a sitt, vagy lepaktálsz az ördöggel. Mint ismeretes Pac a szabadságot és így a második alternatívát választotta, szabad lett, még ugyanazon a napon, hogy kiengedték megcsinálták a California Love című számot és megindultak az All Eyez On Me munkálatai. Ez még mindig nem volt elég Suge-nak: hatalmas médiafigyelmet akart a Death Row köré és tudta, hogy ezt bizony beeffel könnyű elérni. Mentek a színpadi odaszólások Diddy-nek és a Bad Boy kiadójának az 1995-ös Source Awardson, de Pac is felszállt a beef vonatra, amikor porig oltotta az egész Diddy/Biggie bagázst.

Forrás:

1996-ban aztán lelőtték Pacot, úgy hogy Suge Knight mellette ült, majd félévvel később Biggie is hasonló körülmények között halt meg. Jöttek a pletykák, hogy Suge Knight tuti benne volt, ezekbe a teóriákba most nem megyek bele – bár az táptalajt ad a konteóknak, hogy amikor Pac gyilkosával kapcsolatban kérdezték a mogult, ő annyit felelt: „ha tudnám sem mondanám meg. Lehet, hogy a karma mutatkozott meg Suge életében, mivel a ’90-es évek végére elkezdődött a lecsúszása, amiből nem tudott már kilábalni. 1997-ben sittre került egy korábbi fegyveres rablás miatti kirótt próbaidő megsértéséért és 2001-ben szabadult, majd 2003-ban jöhettek megint a rácsok meg a smasszerek. Közben a Death Row kiadó már rég bomlásnak indult: Tupac poszthumusz albumokkal és Snoop Dogg válogatásokkal tartották életben, hiába szerződtettek le bárkit, nem jelentettek meg új albumokat. Csődöt is jelentett, rengeteggel tartozott különböző személyeknek, akiket valamilyen módon megzsarolt, de leginkább az erőszakos éne taszította le a magaslatról. 2014-ben 6-szor is meglőtték egy Chris Brown (szintén Blood tag) által tartott partyn, de mégis a saját lábán tudott kórházba jutni.

Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor 2015-ben meglátogatta a Straight Outta Compton film forgatását, amiben őt is megformálják, ám elmondása szerint ezzel őt nem keresték meg és nem konzultáltak vele. A helyszínt brutálisan hagyta el: két emberen hajtott át a kocsijával, az egyiket megölte, a másikat pedig súlyosan megsebesítette. Feladta magát és megint jöhetett a bírósági huzavona. Először 25 milliós óvadékot ítéltek meg neki, erre ő ott helyben, a bíróságon esett össze. Ezt később lecsökkentették 10 millára, de a helyzetén ez sem segít. A pere rengeteg oldalról bűzlik, próbálják a végsőkig halasztani az ítéletet olyan mondvacsinált vádaskodásokat bedobva, hogy például kihallgatták a rendőrök, amikor Suge és az ügyvédei tanácskoztak. Az egykoron a Death Rowt uraló hatalmas, nagydarab Knight esete példázza talán a legjobban, hogy hiába próbálkozol meg erőszakra építeni egy birodalmat, az nem fog sokáig tartani. Ő is évekig fog még bíróságra járni, aminek a végén könnyen kaphat élete végéig tartó börtönbüntetést.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés