Kövess minket

Aztaa

Throwback Time: Mikor JAY-Z széttrollkodta az Oasis-t a Glastonbury-s fellépésén

Megosztva

Bár manapság Kendrick az, aki rekordokat döntöget a turnéival, 2008-ban az akkor még K.Dot néven futó rapper valószínűleg reménnyel és vággyal átitatott párás szemmel figyelte, ahogy az akkori hip-hop alfahím, Jay-Z lábai előtt hever a világ. A szóban forgó világ nem véletlenül hódolt be Hova nagysága előtt, hisz ekkorra már 10 stúdió albumot adott ki a brooklyni MC és kategóriákon átívelő karriert épített fel. Ezek után nem meglepő, hogy a legendásan rock, pop és elektronikus műfaj irányvonalú, Angliában 1970 óta megrendezett Glastonbury fesztivál úgy gondolta, hogy Beyoncé jobbik fele lesz a megfelelő választás arra, hogy 2008-ban végre meglegyen a rendezvény első hip-hop headlinere.

Jay-Z – aki 4 év után először nemrég egy Basquiat és Warhol életművét ünneplő kiállításon állt színpadra (a Basquiat küllemet egyébként felettébb magáévá tette a rapper az utóbbi években) – európai fellépése igazi kuriózumnak számított, tekintve, hogy főként az USA-ban turnézott, de nem mindenki dobta le az ékszíjat, amikor hírt kapott Jigga érkezéséről. A manchesteri eredetű Oasis zenekar gitárosa és egyik énekese, Noel Gallagher a következőt találta mondani a 2008-as főfellépőről: “Bocsánat, de Jay-Z? Kizárt. A Glastonbury-ben a gitáros zene tradíció… nem érzem a hip-hop-ot Glastonbury-be valónak. Nem helyes.” Nemcsak Gallagher volt az egyetlen, aki ezen a véleményen volt: a következő videót közvetlenül Jay-Z fellépése előtt vetítették le. 

Ezen az látszik, hogy milyen megosztó vélemények születtek Jay-Z fellépésének híre hallatán. Persze néhány feliratozás már csak extra réteg a közönségnek, de a lényeg jól kiolvasható a videóból: nagyon felpezsdült néhány emberben az ellenérzés Jigga-t illetően. A videó lepergését követően pedig a New York-i rapper a lehető leglazábban, ám mégis leghatározottabban küldte el a kritikusokat a nekik életet adó szülőjükbe. 

A nagy sötétségben egyszer csak megszólalt a fent említett Oasis gigaslágere, a Wonderwall, Jay-Z pedig kiállt a színpadra egy gitárral, matatott rajta valamit, beleénekelt néha a rock zenekar zenéjébe, majd szépen lekeverték a haterei zenéjét (ekkorra már a közönség Jay-Z nevét skandálta, többen pedig a Roc-A-Fella gyémánt kézjelet is feldobták), hogy berobbanhasson a saját toplistás trackje, a 99 Problems. Ezt a számot sem véletlenül választotta, sőt, kis túlzással a szám erre a pillanatra termett: a 99 Problems nagyon erős gitár, rock alapon nyugszik, arról nem is beszélve, hogy az első versszakát kifejezetten a kritikusainak írta, miszerint legkevésbé sem érdeklik Hova-t, hogy mit gondolnak a zenéjéről. Hogy az összképet is lehessen látni, íme egy fan-videó, amin az intro videó és a két szám együtt látható.


Természetesen az eset után megtalálták a riporterek Noel Gallagher-t és megkérdezték, hogy mit gondol a trollkodásról, de sok újat nem közölt. Cserébe a riporterek felhívták rá a figyelmét, hogy azért ezzel a széles közönség előtt előadott fricskával Jigga visszasegítette az Oasist a toplistákra – spread love it’s the Brooklyn way!

(The Guardian)

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés