Kövess minket

Hiphop

Várjunk csak, mit is csinál pontosan DJ Khaled?

Azon kívül, hogy rámondja a számokra a nevét, meg hogy „Another One”.

Megosztva

Forrás:

A 2017-es év egyik legnagyobb slágere lett az I’m the One című DJ Khaled trekk, melyen rajta volt Lil Wayne, Chance the Rapper, Quavo és Justin Bieber. Kétségtelenül a hiphop – és Bieber révén a pop – szakma néhány legnagyobbja jött össze a számra, ahol mindenki hozzátette a magáét – beleértve Khaledet is. Ő természetesen nem rappelt, nem énekelt (bár lehet jobb is), megelégszik a szokásos szerepével: a neve, az Another One, We The Best Music ad-libjei és néhány más random szöveg beordibálásával. Azonban többet is csinál Khaled Mohamed Khaled – mert ez a teljes neve -, mint a nevét ordibálja.


A most 42 éves Khalednek palesztinok a szülei, a bátyja pedig színész. Fiatal korában egy
lemezboltban kezdett melózni, ami megalapozta a jövőbeni munkáját – később rádiózásba fogott, saját műsort kapott. DJ-ként is dolgozott (tehát nem kamu a neve előtti DJ jelző), összehaverkodott Birdmannel és Lil Wayne-nel, lassan kezdett magának nevet szerezni a szakmában. Már 2006-ban megjelent az első lemeze, méghozzá a Terror Squadnál, ahol pl. Fat Joe is tevékenykedett – a gigaslágerének, a Lean Backnek az elején még egy shoutoutot is tol Khalednek, aki már ekkor több videoklipben szerepelt. Az első lemeze, a Listennn… the Album olyan neveket vonultatott fel, hogy már akkor látszott, Khalednek érzéke van a sikerhez: Rick Ross, Clipse, Jeezy, Kanye West, Lil Wayne, Akon, de még Pitbull is ott volt. Az albumon kb. 3 számot producerelt Khaled, így jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mégis mit csinált akkor ő, illetve most mit csinál?

Forrás:

Khaled azt csinálja, amit rengeteg más rádiós DJ is, csak sokkal sikeresebben. Kiad egy albumot a saját nevével fémjelezve, amin nem csinál mást, mint összehozza a szakma legnagyobbjait: a leginkább felkapottabb, legelismertebb rapperek és producerek kerülnek rá és így születnek meg olyan számok, olyan közreműködőkkel, amelyek normális esetben, egy-egy rapper saját lemezén nem jöhettek volna létre. Miért nem jöhetnének létre – jöhetne a logikus kérdés. Nos, a kiadók elvárnak egyfajta hangzást, szűkebb listából választhatnak közreműködőkből a rapperek, az előadóknak van egy elképzelésük az adott albumról a fejükben, amikbe biztos, hogy nem férnek bele a legnagyobb előadókkal történő együttműködés. A DJ-nél viszont nincs megkötés, így jöhetnek létre az úgynevezett posse cutok. A posse cut egy olyan szám, amelyen az átlagos 1-2 közreműködőnél inkább 3-4-en szerepelnek és még a producer is valami nagyágyú lesz. Ilyen volt például A$AP Rocky 1 Train című száma, Eminem Detroit vs. Everybody-ja, esetleg Kanye Mercy-je, de persze az I’m the One is ide sorolható. Nem csak posse cutokból állnak az ilyen korongok, de mindenképp a legjobbak szerepelnek az ilyen DJ-k lemezein.

Khaled elmondása szerint vannak, akik alapokat csinálnak és vannak producerek, ő pedig az utóbbi. Ő megtalálja a megfelelő beatet, megálmodja rá, hogy kinek kell rajta lennie, milyen legyen a refrén, stb. Így áll össze egy Khaled sláger, mert – ahogy ő fogalmaz – amit ő csinál, az fix, hogy sláger lesz.

A zenei karrierje tehát kipipálva, de emellett rengeteg mással is foglalkozik. A legviccesebb mindenképp a közösségi médiában betöltött szerepe, ahol annyi emlékezetes jelenete van, hogy már fáj: érdemes felvenni Snapchatre (djkhaled305), ahol mindent felvesz, amit csinál. Egyszer eltévedt a tengeren, miközben a sötétben jet-skizett, de gyúrás közben is állandóan snapel, ha éppen nem kókuszolajjal keni a testét, üvöltözi egy kőszobornak, hogy OROSZLÁNY!, vagy utcai Coelho bölcsességekkel okosítja követőit. Már-már annyira túltolja, hogy röhejesnek hat, ami tökételes receptje a social media celebségnek.

Khaled rengeteg zenei jelölést tudhat a háta mögött, közte 2 Grammy jelölést is. Született egy fia, Asahd, aki már most úgy él, mint egy király, sőt, a legutóbbi albumán, mint vezető producer szerepelt. Khaled kétségkívül egy megosztó figura, sokakat irritálhat, hogy látszólag az ad-libjein kívül mást nem csinál a számokkal, de az tuti, hogy a karrierje csúcsán van, nem pihen, keményen dolgozik és a legjobb közreműködőket hozza nekünk egy kalap alá.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés