Kövess minket

Hiphop

Young Money Cash Money – még meddig?

Nem könnyű az élet Birdman és Lil Wayne háza táján!

Megosztva

Forrás:

Bryan Christopher „Birdman” Williams jelenleg 48 éves, mögötte van 4 szóló stúdióalbum, számos mixtape, rengeteg feature – és persze a Cash Money kiadó. A labelt tesójával, Ronald „Slim” Williamsszel alapította még 1991-ben és az évek alatt olyan neveket szerzett meg maga mellé, mint Lil Wayne, Drake, Young Thug vagy épp Nicki Minaj. A kiadónál nagy nevek szerepelnek, a csapatára nem panaszkodhat, viszont a csapata igen sokat panaszkodik a kiadóra és Birdmanre. Ebben az odaszólogatásban leginkább Lil Wayne jár az élen, bár ha figyelembe vesszük, hogy ő dolgozik a legrégebben Birdmannek, érthető.

Lil Wayne még 1995-ben szerződött a Cash Money-hoz, a döntése teljesen kézenfekvő volt: Birdmannel ugyanúgy New Orleansból származnak, hasonló tagokkal mozognak, miért ne akarnának együtt meggazdagodni? Az átütő siker azonban nem jött egészen addig, amíg Lil Wayne csapata egy másik rapperrel, Juvenile-lal fel nem keltette a Universal Records érdeklődését. A csapatukat Hot Boysnak hívták, innen gyökerezik Wayne karrierje. A Universal meglátta a potenciált a Cash Money labelben és bekebelezte, így rengeteg pénz állt a házhoz és kezdődhetett a meggazdagodás. Juvenile 1998-as lemeze, a 400 Degreez négyszeres platina lett, így a Cash Money üstökösként robbant be a köztudatba. Innentől már nem volt megállás: Hot Boyz, Lil Wayne lemezek, plusz Juvenile is ontotta magából a projekteket. A kiadó hatalmas befolyással volt arra, hogy a ’90 évek végétől a 2010-es évek elejéig a déli hangzás uralta a rádióállomásokat.

Forrás:

A 2000-as évekhez érve tehát úsztak a pénzben Birdmanék, ám 2002-ben Juvenile és egy másik elismert, sikeres kiadótag, B.G. elhagyták a teamet, mert rosszul kezelték a pénzügyeiket. Ekkor jött egy új korszak: 2007-ben Lil Wayne megalapította a Young Money Entertainmentet a Cash Money szárnyai alatt. Jöttek is a nagy nevek, hiszen a következő években megnyerték maguknak Nicki Minajt, Drake-t, Lil Bow Wow-t, DJ Khaledet és az egész We the Best Music Groupját, de még a Limp Bizkitet is. Ez amolyan második aranykornak számít a kiadónál.

2014. december végén szerette volna Lil Wayne kiadni a Carter V albumát, de néhány nappal a kiadás előtt közölte, hogy nem fog kikerülni, mivel Birdman valahogy nem hajlandó erre. Ebből aztán pereskedés lett, majd Wayne engesztelésképpen kiadott egy mixtape-t a rajongóinak, amiben többször is odaszól a Cash Money-nak. Itt azért már érződött, hogy lesznek gondok. A pereskedés során Wayne azt is mondta, hogy ha ő megy, viszi magával Drake-t és Nicki Minajt is, ami hatalmas érvágás lenne Birdmannek. További olaj került a tűzre, mikor Wayne kiadott egy albumot a Cash Money-tól függetlenül, ráadásul a Jay-Z féle, Tidal streaming szolgáltatóra tette fel exkluzívan – persze Birdman egyből perelt. Wayne és Birdman kapcsolata apa-fiú szálakkal kezdődött, de mostanra már két üzletember áll szemben egymással. Eközben Drake minél hamarabb ki akarta tölteni a kötelező lemezszámát, csak hogy leléphessen, össze is vesztek Birdmannel azon, hogy az If You’re Reading This It’s Too Late egy mixtape, vagy rendes album-e.

[vembed youtube=”Ha80ZaecGkQ” ]Nemcsak Wayne, B.G. és Juvenile érezték, hogy valami nem kerek, hiszen több előadójuk is panaszkodott. Számos nagyobb név szerződött le a Cash Money-hoz, akik végül meg sem jelentettek albumot a labelnél. Persze ez simán lehet kreatív nézeteltérés is, de az tény, hogy ha egy nagyobb kiadó leszerződtet fiatalon, amikor még ég a bizonyítási vágy benned, majd meg sem jelenik nála egy cuccod sem, az könnyen a karrieredbe kerülhet. Tyga is inkább otthagyta a kiadót, bár két albuma így is megjelent náluk és igazi sztárrá vált az ott töltött idők alatt. Neki is a pénzügyi gondok jelentették a legnagyobb problémát a kiadónál, így fogta magát és továbbállt – ugyanakkor elvileg még neki kellett fizetnie, hogy fel tudja bontani az iszonyatosan előnytelen szerződését. Busta Rhymes ugyan 3 évet töltött a kiadónál, mégsem jelent meg egy albuma sem. Nála viszont inkább a kreativitásbeli nézeteltérések okozták a gubaszt. A fentebb már említett Limp Bizkit sem tudott egy projektet sem felmutatni a Cash Money időszakuk alatt. A legnagyobb WTF szerződtetésük mindenképpen Paris Hilton volt (igen, komolyan), akit mondjuk fogalmunk sincs, hogy miért és hogyan talált meg Birdman (próbálunk nem drogos vagy szexuális poénokra gondolni, de azért nehéz), viszont tény: 2012-ben a Cash Money-hoz került. Egy sor további előadót is fel lehet sorolni, akik inkább leléptek, mintsem a notórius blood, Birdman szárnyai alatt maradjanak: Young Buck, Mack-10, Bow Wow, Mystikal, stb.

Kíváncsian várjuk, hogy milyen végkimenetele lesz az évek óta húzódó Wayne vs. Birdman bírósági ügyekből, valamint csak remélni tudjuk, hogy a Cash Money nem jelenteti meg Paris Hilton lemezét.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés