Kövess minket

Hiphop

Jim Carrey és a hip-hop kapcsolata: rappelt Busta Rhymes-szal, inspirálta Eminemet, levelet írt a lesittelt 2Pac-nak

Megosztva

A gyerekkorom meghatározó filmjei voltak az Ace Venturák, a Dumb és Dumber, a Maszk, ezenkívül a Truman Show megváltoztatta, ahogy addig a forgatókönyvekre néztem. A hip-hopba kamaszként szerettem bele, így nem is érzékeltem, hogy az imént felsorolt, imádott filmek főszereplőit megtestesítő Jim Carrey és a muzikális crushom többször összekacsintottak az évek során. 

Dawn FM vendég

Kezdjük a legfrissebb élménnyel: The Weeknd ugyan lemondta a teljes turnéját és így a budapesti koncertjét is, de (minimális kárpótlás gyanánt) kidobott egy egész szórakoztató albumot a Dawn FM képében – ezen a gumiarcú stand-upos, Jim Carrey is tiszteletét teszi. Mivel mindketten kanadaiak, gyorsan megtalálták a közös hangot, illetve a humorista a 30. születésnapja alkalmából elvitte Weeknd-et reggelizni, aki elképedve látta, hogy Jim Carrey tudja, hogy hol lakik – majd kiderült, hogy kb. 2 háztömbbel tanyázik az énekes mellett. Jim egy verset olvas fel a Dawn FM egyik átvezetőjében, ami a saját magunk elfogadásáról, megismeréséről szól, hangja pedig megnyugtatóan hat a kellemes Abel háttérvokállal. Csekkoljátok Sajó Dávid podcastjét, ahol kollégámmal, Kersner Mátéval vesézik ki az új albumot és az énekes karrierjét.

Busta Rhymes kollab

Nem tudom melyik a furább: hogy Jim Carrey-nek és Busta Rhymes-nak közös trackje van, vagy hogy Busta Rhymes közreműködött a 2000-ben kiadott Grincs film soundtrackjén. Mindenesetre mindkét állítás igaz, Jim Carrey felejthetetlen alakítással lopja el a karácsonyi szellemet, míg Busta káromkodás nélkül hozza az érdes hangjú flowját a filmzenén. 

Eminem inspiráló

A 2002-ben megjelent The Eminem Show című Eminem album több ízben is merít Jim Carrey munkásságból, ahogy azt mind a színész, mind Slim Shady elárulta. Amikor a lemez 15 éves évfordulóját ünnepelte Marshall, egy Instagram-posztban mondta el, hogy az Eminem Show-t az 1998-ban megjelent Truman Show ihlette, hisz a brutális média figyelemtől a rapper úgy érezte, állandóan figyelik, az élete egy cirkusszá vált. Gyakorlatilag, Jim Carrey írta az albumom – állítja Eminem. A Truman Show egy eltúlzott és abnormális reality-t mutat be, amelyben a főszereplő, Truman a megszületése óta egy valóságshow része, körülötte mindenki színész, az életének szakaszai meg vannak rendezve, ő pedig erről semmit nem tud. Carrey további célzással él az albumra tett hatását illetően: a Man on the Moon filmjének posztere kísértetiesen hasonlít az album coverre. És ha ez nem lenne elég, Jim Carrey konferálta be a rappert a 2000-ben megrendezett MTV VMA-n.

2Pac is nagy fan volt

Tupac egykori testőrének könyvéből kiderül, hogy a rapper rajongott a humoristáért és volt, hogy egy édesanyja sütötte steak vacsora közben az Ace Venturát nézték. “Imádta Jim Carrey-t, állandóan őt utánozta, kétségkívül ő volt Pac kedvence” – meséli Frank Alexander, az egykori testőr. A rajongás nem egyirányú volt, ugyanis amikor Pac börtönbe került, Jim Carrey leveleket írt neki, hogy megóvja őt a lelki összeomlástól. 

Kid Cudi embere volt a Holdon

Jim Carrey a Man on the Moon című filmben a megboldogult humoristát, Andy Kaufmant játszotta, akkora beleéléssel, hogy külön dokumentumfilmet forgattak róla. Olyanannyira magáévá tette a karaktert, hogy kis híján őrületbe kergette a stáb dolgozóit – a szerepért Golden Globe díjban részesült. Kid Cudi egy teljes zenei trilógiát jelentetett meg Man on the Moon címmel, amelyet 2020-ban zárt le. Már a címek egybecsengése azt érezteti, hogy van kapcsolat a két mű között, amit Cudi is megerősít egy 2020-as interjúban: Az egész Man on the Moon téma azután jött, hogy láttam Jim Carrey-t a hasonló című filmben, Andy Kaufmanként. Úgy éreztem, hogy az ő humorhoz való megközelítése, ugyanolyan, mint az én megközelítésem a zenéhez – leplezetlen, néhol idegesítő. Olyan, ami igazán cseszteti az érzékeket és az embereket. Úgyhogy én is ezt csináltam.” 2015-ben a Speedin Bullet 2 Heaven’ című albumán is utal Carrey-re a The Return of Chip Douglas (Demo) számával – referálva a főszereplőre. 

A Tone Loc kapcsolat

Tone Loc-ról lehet nem sokat hallottatok, őszintén szólva én sem: csak a sokadik újranézésre esett le, hogy az első Ace Ventura filmben Jim Carrey afro-amerikai rendőr cimborája a való életben egy rapper. A legnagyobb slágere talán a Funky Cold Medina, viszont az Ace Ventura-hoz is csináltak egy számot, amiben természetesen az állati detektív kerül középpontba, illetve az ő “érdemei”.

Egyéb utalások az ezerarcúra

Jim Carrey rengeteg rapper és group trackjében említésre kerül – Clipse Intro, Lil B „I’m Jim Carrey” száma, Young Dolph és Key Glock 2019-es közös albumát Dum and Dummer-nek nevezte el a Dumb and Dumber film után, de említhetném az NKS-t is és az ő képzelt bankrablásukat.

Pop-up koncert

2011-ben a karakán és remek orgánummal megáldott Carrey a következő írta ki a Twitterre: Ma este, éjfélkor, “Egy kis boldogság a nehéz napod után”, találjunk mindannyian egy csöppnyi közös áldást.” Majd egy New York-ban található bár, az Arlene’s Grocery színpadán egy egész estét koncertet adott. Mögötte live-band húzta a talpalávalót, ő pedig Radioheadtől kezdve, Bee Gees-en keresztül egészen a The Smashing Pumpkins-ig feldolgozásokat énekelt. Mert miért ne?

Fehér rappereket oltó paródiák

Ha az előbbi felsorolás nem lenne elég, hogy elétek táruljon a tény, Jim Carrey imádja a zenét és a zene is őt, bevetem a nehézfegyvereket: 90-es évekbeli, egyszámos fehér rappereket olt be a saját számaik paródiájában. A The Informer című Snow track egy igazi klasszikus a maga corny és bárgyú szövegével, így természetes, hogy az 1992-ben megjelent számot is elkapta a nosztalgia-hullám és kellett rá egy Daddy Yankee féle ráncfelvarrás. Azt viszont ne felejtsük, hogy Jim Carrey készített hozzá egy kiváló paródiát, amiben konkrétan az első pár sorban elmondja Snow és az Informer lényegét: egy fehér kanadai srác pofátlan módon rámegy a reggae hangzásra és platina lesz. A címe is beszédes: Imposter.

Mielőtt a hardcore Snow fanok meglincselnének (kérem, ha vannak, jelentkezzetek!), elveszem az előbbi példa élét azzal, hogy Jim Carrey nemcsak Hó előadő urat disselte be keményen, de Vanilla Ice-t is. Utóbbi még könnyebb célpont volt a gyorsan jött és mindent elsöprő sikerével. Az ő Ice Ice Baby című számát White White Baby-re írta át és témájába ugyanúgy mar bele a humorista: fehérek lovagolják meg a feketék irányította hip-hop műfaj sikerét.

(Complex)

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés