Kövess minket

Hiphop

Mutatjuk, hogy Kendrick Lamar mivel motiválta magát a valaha volt egyik legjobb rapper státuszba

Megosztva

Még 2011-ben David Black fotósnak jutott a szerencse, hogy dokumentálhassa az első, kiadónál jegyzett stúdióalbumát készítő, 24 éves Kendrick Lamar-t. A függetlenül kiadott Section.80 sikere után már önmagában nagy nyomás nehezedett a comptoni rapperre, az Aftermath/Interscope-hoz szerződése nyomán pedig még nagyobb hype alakult ki körülötte. A bizonyítási vágy pezsgett benne és semmiképp sem akarta, hogy kialudjon a tűz, ezért egy 5 pontból álló listát készített, amelyhez bármikor vissza tud térni motivációért, inspirációért.

Nézzük, mit mondd a lista:

  1. Karizma/Személyiség/Swagger: Hívd, ahogyan szeretnéd, de enélkül egy sima ember vagy, aki épp egy papírról olvas. Hiszed vagy sem, amikor 50 Centet a szája környékén meglőtték, az több stílust és személyiséget adott neki az agresszív és nyílegyenes Columbia-kiadós stílusánál. Ez azonnal egyértelmű volt számomra, amikor az ügyvédje lejátszotta a demo-ját 2002 nyarán.
  2. Tartalom: Az a képesség, hogy az embereket szavakon keresztül tudod mozgatni egy olyan adomány, amelyhez semmi sem fogható. Add hozzá a megfelelő hátteret és nyert ügyed van. 50 Cent “Many Men” száma ékes példája annak, hogy egy utcai rapper miként mutatja be a stressztől zavart pszichéjét az utcai életet élőknek.
  3. Dalszövegek: Úgy gondolom, hogy az MC-k kiváló előadók lehetnek (Biggie, Eminem, Jay-Z, Big Pun). Ugyanakkor ismerni kell a költői szövegíró előnyeit és hátrányait egy olyan világban, ahol az egyszerűsítést széleskörben felkarolják. Amikor megkaptam Eminem 1997-es demóját, hallani lehet, hogy nemcsak a kiemelkedő dalszövegírói elemek repkednek a számban, de tudta is úgy használni őket, hogy ne untassa a közönséget. Mostanra arra használja ezt a képességét, hogy a valaha volt legjobb zenéket veszi fel (Lose Yourself, Way I Am, Stan).
  4. Egyediség: Hívjuk perspektívának vagy stílusnak, valami olyat keresek, ami kiválik a tömegből és bárhol a világon megállja a helyét. Néztem, ahogy Bobby Creekwater – egy déli MC – szemtől szembe megállja a helyét egy méltán elismert keleti parti MC-vel, anélkül, hogy feladta volna a déli stílusát. Azonnal megmutatta, hogyan lehet egy húzással a hip-hop közönség két részét is megérinteni.
  5. Munkamorál: A jelenlegi top 5 nem puszta tehetséggel jutott el a csúcsra. A tehetséget energiával és hosszú távú motivációval kell párosítani. Még ha el is vesszük 50 Cent legjobb zenéit, még akkor is ő lesz az egyik legkeményebben dolgozó ember, akivel találkoztam, kezdve attól, hogy fotózkodik a rajongókkal, egészen addig, hogy időben érkezik mindenhova – a munkamorálja az egyik legfontosabb tényezője annak, hogy miért ő az egyik legsikeresebb előadó.

Meg is vagyunk: ha bárkinek best rapper alive ambíciói vannak, a fenti 5 szabályhoz tartsa magát és néhány kemény év múlva már a Dre-vel stúdiózhat. Nem is olyan nehéz, igaz?

(via Tonsil)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés