Kövess minket

Hiphop

Schoolly D, a rapper, aki egyetlen dallal megalkotta a gengszterrap műfaját

Lehet, hogy mások tették igazán népszerűvé az erőszakról rappelést, de Schoolly D-nek kell hálát adni a műfaj születéséért.

Megosztva

Forrás:

Ha az utca emberének azt találjuk mondani, hogy gengszterrap, akkor valószínűleg 50 Centre gondol, ha egy kicsit jártasabb a hip-hopban, akkor már megemlíti 2Pac, Biggie vagy mondjuk Ice Cube nevét. Egy szinttel feljebb emelve a képzeletbeli emberünk hip-hop szaktudását kibukhat belőle az N.W.A. és mondjuk Eazy-E, mint a gengszterrap keresztapja – utóbbi állítást sokan tényként kezelik, hiszen Wright papa és csapata volt az, akik népszerűvé tették a műfajt. A keresztapa már megvan, de akkor ki az igazi apa? Ice-T? Ice Cube? Rakim? Egyik sem talált, a műfaj megalkotójának egy philadelphiai rappert, név szerint Schoolly D-t tekintik, a szám, amelyet pedig az első gengszterrapnek kiáltottak ki, az a „P.S.K. What Does It Mean?”.

[vembed youtube=”fQc4A-XBzBY” ]Jesse Weaver Jr. Nyugat-Philadelphiából származott, töltött egy kis időt Atlantában, majd a középsuli befejezése után visszatért otthonába, hogy elkezdje a zenei karrierjét. Miután kiadott két sikertelenebb kislemezt, hamar megtalálta a hangját a harmadikkal, aminek egyik oldalán a „Gucci Time” című track volt, de ezt teljesen beárnyékolta a lemez másik oldala, a B-oldalon lévő, szóban forgó mérföldkő, a „P.S.K. What Does It Mean?”.

A szám szövege kevésbé agresszív és erőszakos, mint amit mai fejjel gengszterrapnek – vagy bármilyen rapnek – mondanánk. Eközben a cím már önmagában is érdekes: mégis mit jelent a P.S.K.? A kezdőbetűk a Parkside Killerst jelölik, ami egy környékbeli gang volt és drogkereskedelemből éltek. Az első versszak egy csaj meghódításáról szól, míg a másodikban azt meséli el, hogyan próbálta valami random arc ellopni a szövegét. Válaszul pisztolyt nyomott a fejének és megfenyegette, hogy helyben lelövi, de rájött, hogy ezzel csak feleslegesen kerülne sittre, szóval inkább elvette tőle a mikrofont, elkezdett rappelni, mire a szerencsétlen srác inkább elsétált. Tanulságos történet, ami manapság valószínűleg inkább vérfürdőbe torkollna, szövegében legalábbis. A szex, erőszak, és drogok témái mellett ez volt az egyik első dal, melyben feltűnt a manapság agyonhasznált N-betűs szó, tudjátok ti melyik. Az alap hamisítatlanul ’80-as évekbeli. Erős scratch, keményen ütő és éles, visszhangzó lábdob, valamint nulla dallam – itt a szövegen van a hangsúly, nem annyira a beaten.

[vembed youtube=”Ud4hgJwA0wY” ]A szám megihlette Ice-T-t is, ennek hatására született meg a 6 In The Morning című trackje, ami kb. a P.S.K a zabigyerekének tekinthető. Schoolly D úttörő számában a korral eltérően “rengeteget” káromkodik, ami szintén hozzásegítette a keménygyerek figurához. A szám elképesztően pozitív fogadtatásban részesült, amikor kiadták, és ez Schoolly D is megérezte. Elmondása alapján, a szám megjelenésének másnapján kilépett a házából és mindenki azt bömböltette a környéken. Ő épp a stúdióba tartott, hogy levegyen az alap ordító visszhangjából egy keveset, mire egy 2 méteres 120 kilós haverja azt mondta: Haver, ha kiveszed a visszhangot a saját kibaszott kezemmel foglak megölni. Maradt az effekt. A számmal egyértelműen új korszakot teremtett, viszont a hip-hopban nem tudott túl sokáig fennmaradni, a hagyatéka cserébe kárpótolja. Jelenleg képeket fest és fabútorokat készít, ami állítása szerint újabb kihívások elé állítják és totálisan kikapcsolják. A jogdíjakból kényelmesen megél, bár környékbéli feltörekvő srácoktól nem kér pénzt, ám ha már valami nagyobb kutya kívánja mintázni a cuccát, akkor egyből szól az ügyvédjének. És kik mintázták? A whosampled.com oldal szerint 129 számban tűnik fel a P.S.K. és a trackek olyan előadók nevéhez fűződnek, mint Eminem (So Far), The Prodigy (Diesel Power), Black Eyed Peas (BACK 2 HIPHOP), de Biggie is megáldotta a számot egy átdolgozással:

[vembed youtube=”TgusRm7fWys” ](The Guardian ; Inquirer)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés